Stara rychta by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
Stara rychta by Karel Stolar
Location: Hlavní město Praha, Czechia

On the corner of a very busy crossroad of Ryrirska Street and Na Mustku is house No. 404. This building was built around the year 1232, it was in medieval Prague extremely important because it was in a sense a government building. Here resided a mayor of city.

=========================================================

a rohu dnes velmi frekventovaných staropražských ulic Rytírské a Na Mustku stojí dum cp. 404/12, Stará rychta. Tento objekt, který vznikl okolo roku 1232, byl ve stredoveké Praze nesmírne duležitý, nebot byl v jistém slova smyslu vládní budovou. Sídlil v ní rychtár nove založené ho Havelského mesta, které pozdeji splynulo stavebne i správne se Starým
Mestem pražským. Tento sjednocovací proces byl ve svém celku dovršen v roce 1287. V cele Starého Mesta byl od té doby jediný královský rychtár, který spolu s dvanácti konšely vykonával soudní a správní pravomoc ve meste. Vznik Havelského mesta se datuje do let 1232-1234 a zásluhy o jeho založení se pricítají Eberhardovi, pozdejšímu mincmistrovi Ceského království. Nove vznikle mesto melo královskou listinou, již nechal vyhotovit král Václav I., vymezenu svoji polohu i další ustanovení s fungováním vzniklého celku související.
Rychtár, vždy peclive vybíraný z meštanské vrstvy, zastupoval a hájil zájmy panovníka, krále nebo císare. Vetšinou se jednalo o jednorocní smluvní vztah, který ovšem mohl být dle vule panovníka i delší. Historik Václav Vladivoj Tomek napocítal od vydání listiny krále Premysla Otakara II. datované k 25. srpnu 1265, která rozširovala privilegia mesta, až k nastoupení Karla IV. na ceský trun celkem 26 staromestských rychtáru. Alespon zpocátku nebylo vždy obvyklé, aby ten, kdo tuto vysokou funkci vykonával, byl soucasne majitelem nemovitosti zvané Stará rychta.

Objekt Staré rychty mel klenutý vjezd, prostorný dvur se studnou a byla zde nepochybne i vež, která mimo praktické funkce upozornovala na mocenský význam budovy. K zásadní renesancní prestavbe došlo kolem roku 1588 a z té doby se zachovaly arkády ve dvore a hlavní portál. Dalším radikálním zásahem byly dukladné stavební úpravy provedené stavitelem a architektem Ignácem Palliardim ke konci 18. století. Tehdy byl snesen štít fasády do ulice Na Mustku a vztycen novy nad dnes hlavním prucelím do ulice Rytírské. Jak velký a malý sál, tak i kanceláre a skladište v prvním patre byly premeneny na obytné místnosti vcetne príslušenství. Kdysi slavná budova Staré rychty tak získala prevážne podobu i charakter cinžovního domu. Pri výše provedených úpravách bylo zabíleno vyobrazení na celní zdi, znázornující boj krestanu s pohany za knežny Drahomíry.

Artist: Karel Stolař

Date of Your Photograph: 12/26/2016