Kostel svatého Václava - Orlovice, Czech Republic
CS: Kostel svatého Václava // EN: Church of St. Wenceslas
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS.
Kostel tvorí dominantu obce, zdaleka viditelnou. Stejne tak je místo známé dalekým rozhledem a pri dobrém pocasí je možné videt i 100 km vzdálené Jeseníky. Bohužel však pri jeho stavbe bylo nenávratne zniceno a zarovnáno predhradí hradu Orlova, na kterém kostel stojí. Zachoval se jen západní príkop pod priléhajícím hrbitovem. Jádro hradu však zustalo zachováno a jeho výrazné reliéfní pozustatky jsou dodnes dobre patrné.

Kostel sv.Václava byl v roce 1785 vybudován na míste památné kaple rytírského rádu johanitu, kterí sídlili na hrade Orlove v letech 1180 - 1460. Nechal ho postavit slavkovský meštan Franc Zhorel, který je pohrben na místním hrbitove (podle pametní desky na kostele).

EN:
The church dominates the village, visible from afar. Likewise, it is a place known for its excellent viewpoint and in good weather you can see even 100 km away Mountains. Unfortunately, however, when its construction was irretrievably destroyed and aligned bailey castle Orlova, on which the church stands. He behaved just below the west ditch adjacent cemetery. However, the castle was preserved and its distinctive embossed remains are still clearly visible.

Church of St. Wenceslas was built in 1785 on the site of memorial chapel of the Knights Hospitaller, who lived in the castle Orlov in the years 1180 - 1460. It was built Slavkov townsman Zhorel Franc, who is buried in the local cemetery (according to a plaque on the church).

Source/Zdroj: (visit link)
Type of Church: Church