Konvikt by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
Konvikt by Karel Stolar
Location: Hlavní město Praha, Czechia

The former residence of Jesuit students from rich families, called Konvikt, is situated in the Old Town in Prague. It is a complex of buildings with interesting history. Originally an area of bawdy houses, than a residence of Jesuits with the Church of St. Bartholomew and later a place of various purposes: there was an organist school and a social hall, where balls took place in the 19th century. Nowadays, you will find there a cinema and a restaurant.

The author of this painting is Karel Stolar. Karel Stolar is the book illustrator who is dedicated to creating drawings sights. You can find this painting in book 'Pražské domy vyprávejí I.'

=========================================================

Stavební komplex Konviktu cp. 291 na Starém Meste pražském je ohranicen ulicemi Bartolomejská, Konviktská
a Bendlova. První z nich je pojmenovaná po kostelu sv. Bartolomeje, který zde pri stredoškolském konvikte v letech 1726-1731 vystaveli jezuité. Tento konvikt dal pak jméno další z uvedených ulic. Tretí z ulic je pak pojmenována po ceském hudebním skladateli Karlu Bendlovi ( 1838 -1897 ).

V roce 1660 pak zde stojící rozlehlý ctyrkrídlý stavební komplex uprostred s dvorem darovala jedna zbožná vdova jezuitum. Ti sem po provedených stavebních úpravách ješte téhož roku prestehovali svuj konvikt - internát pro stredoškolské studenty, který meli doposud, a to od roku 1560, tedy sto let, v Klementinu. Majetní šlechtictí studenti zde bydleli i se svými sluhy, jinak meli v ústavu zajišteno vše potrebné, vcetne stravování. Financování tohoto školského zarízení bylo zajišteno z cetných nadací, k tomu úcelu zrízených.

Artist: Karel Stolař

Date of Your Photograph: 12/26/2016