Královská a knížecí akropole - Praha, CZ
33U E 458268 N 5545911
The Princely and Royal Acropolis at Vyšehrad consist of 4 partially preserved palaces, enclosed with a ditch dating from 10 to 14 century.
Location: Hlavní město Praha, Czechia

V soucasnosti jsou na knížecí a královské akropoli na Vyšehrade zjišteny ctyri palácové stavby. První dve – Staré purkrabství a tzv. gotický kasemat jsou zachovány v cástecné stavební podobe. Druhé dve odkryl archeologický výzkum v letech 1924–1935. Palácová stavba u Galerie Vyšehrad je zachycena pouze v základovém zdivu a navazuje
na zachovanou hradební zed. Poslední ze staveb, rovnež pouze v základovém zdivu, je na severozápadní cásti akropole u tzv. Cerné studny v novobarokní úprave (z roku 1935). Dnešní pudorys je nadezden nad puvodním základem. K této úprave došlo v roce 1992.

"Three main stages in the acropolis development have been defined: the earliest phase in the second third of the 10th century culminating under Boleslav II (972–999), the second in the period of Vratislav II (1061–1092), the first Czech king, and the third phase associated with the rule of King Charles IV in the second half of the 14th century. To date, four palace-type constructions have been unearthed in the Vyšehrad area."

zdroj: (visit link)

Pictures show remnants of so called "4th Palace".