Dum U Zlaté studne (Karlova) - Praha, Ceská republika
Location: Hlavní město Praha, Czechia

"Dum U Zlaté studne, nekdy zvaný U Cervené sesle, je dum cp. 175 na Starém Meste v Praze na nároží ulic Seminárské (c. 2) a Karlovy (c. 3), v blízkosti Klementina.

Na míste dnešního vrcholne barokního domu s klasicistními prvky stával románský objekt, jehož zdivo s klenbou se dochovaly ve sklepe pri Seminárské ulici v návaznosti na dum cp.177/I. První písemná zpráva o dome je ale až z roku 1354, kdy jej nožír Václav Muldorfer koupil od Mikuláše Znojemského[1]. Dum byl v dobe gotické upravován a námestícko kolem nej se nazývalo Nožírský plácek (latinsky Platea cultellatorum). Také v 15.století se zde vystrídalo nekolik nožíru a dva mecíri. Dum již tehdy byl rohový a stál proti zahrade kostela sv. Klimenta[2], která dosahoval približne k jihozápadní fasáde dosud neexistujícího Klementina. Jeho centrální polohu vyjadrovalo domovní znamení Uprostred kola.

Na pocátku 17. století byl dum pravdepodobne pravdepodobne radikálne prestaven v pozdne renesancním duchu (což dokládá málo zachovalých gotických prvku). Pocátkem 18. století byl dum spojen (dodnes rozpoznatelne) se sousedním malým domem gotického puvodu (v prubehu 17. století barokne prestaveným) v Seminárské ulici a po roce 1769 bylo pristaveno 3. patro. V 80. letech 20. století byl dum výrazne upravován, z puvodní stavby zbyla jen cást obvodového zdiva a interiéry do úrovne prvního patra. Ve sklepních prostorách, v prízemí a v prvním patre jsou valené klenby.

Fasáda je zdobena štukovými reliéfy Jana Oldricha Mayera z roku 1713. Jsou umísteny ve trech etážích. Uprostred, pod sdruženým oknem v druhém patre, je ve zlaceném medailonu Palladium zeme ceské, tj. polofigura Panny Marie Staroboleslavské s Ježíškem na osmicípé hvezde podložené kruhem. Nad hvezdou dvojice andelu nese korunu, pod hvezdou je po stranách dvojice korunovaných ceských lvu. Vlevo stojí svatý Václav, vpravo ješte nesvatorecený Jan Nepomucký. Kolem oken v prvním patre je dvojicemorových patronu, (vlevo sv. Šebestián, vpravo sv. Roch) a ve tretím patre jezuitští patroni (vlevo asi sv. Ignác a vpravo sv. František Xaverský nebo František Borgia). Nad oknem ve tretím patre je reliéf ležící morové patronky svaté Rozálie.

source: (visit link)

At the Golden Well (At the Red Chair)

Karlova Street 3/175, Old Town

"This house at the corner of Karlova and Seminárská street has some of the oldest foundations in the Old Town; the oldest parts of the walls in the basement are from the turn of 12th and 13th centuries. It has undergone many reconstructions throughout the centuries, its current appearance is Renaissance (an oriel and gallery on consoles) with a rich Baroque façade by J. O. Mayer from 1701. Costly stucco figures of saints are an expression of gratitude of the former owner of the house that his family was spared from the plague; you can see there St. Wenceslas, St. Jan of Nepomuk, St. Roch, St. Sebastian, St. Ignatius of Loyola, St. Francis Xavier and St. Rosalia. The house was restored in 1984-86 and is one of the most picturesque ones in the Old Town."