Litultovice - North Moravia, Czech Republic
Litultovice Chateau
Location: Moravskoslezský kraj, Czechia

Smaller storey three-winged castle with attached two-story building, which was rebuilt from an older fortress. Castle is a prime example of mastering simple Classicist modifications.

=========================================================

První písemná zmínka o tvrzi je z roku 1446 za vlády Václava Kosíre z Litultovic. V roce 1573 zámek koupil Otík Stoš z Kounic. V roce 1579 byla dokoncena prestavba zámku Janem Stošem z Kounic. V letech 1580–1614 zde drželi léno Bítovští z Bítova, zámek prestaveli a vnikl nový a starý zámek. Starý zámek sloužil jako hospodárská budova. Po bitve na Bílé hore byl v roce 1621 majetek konfiskován a stal se lénem olomouckého arcibiskupa. Od roku 1647 vlastnili zámek mladší Orlíkové z Laziska až do roku 1694. Od roku 1714 byl v majetku rodu Tetzlernu. Za Tetzlernu byl v polovine 18. století prestaven v barokním slohu. Od roku 1792 až do druhé svetové války náležel rodu Rollsbergu. Roku 1920 umrel baron Karel z Rollsbergu, a jelikož jeho jediný syn Maxmilián padl v první svetové válce v Halici, prebral správu panství generál Alfréd Waldsttäten, který zde hospodaril až do roku 1945, kdy byl jako poslední starosta a nemecký státní príslušník zatcen. Byl odsouzen k sedmi létum vezení, ale po dvou letech dostal milost. Po válce sloužil zámek potrebám JZD. Od roku 1947 byl pridelen místnímu národnímu výboru. V soucasné dobe je zde umísten obecní úrad s historickou obradní síní, lékárnou, zámeckou restaurací, knihovnou a garáží hasicské zbrojnice.
Accessibility: Partial access

Condition: Intact