Znak velehradského kláštera - Bolatice, Czech Republic
Znak velehradského kláštera nad vchodem do zámku Bolatice
Location: Moravskoslezský kraj, Czechia

Zakladatelem velehradského kláštera byl moravský markrabe a tak se ve znaku klášteru vyskytuje moravská orlice.

V první polovine 18. století, kdy byl v Bolaticích zbudován príbytek pro prevora, se užívalo cervenozlaté šachování (polepšení moravského znaku císarem v dobe tricetileté války).

Kríž a písmena MORS (signalizující navázanost na zakládací vetev kláštera Morimond) bývají znázornovány vetšinou v cervené (kríž) a cerné (písmena) barve.

Ten, kdo obnovoval znak na budove v Bolaticích, patrne na kríž použil cernou barvu, protože byl ovlivnen znakem nemeckých rytíru, kterí pusobili i v Opave, a který se promítl i do pruských a nemeckých znaku. A moravskou orlici udelal cervenostríbrnou, protože tak se zacala znovu používat po roce 1919.
Bearer of Coat of Arms: Ecclesiastical (prelates and their seats)

Full name of the bearer: Klášter Velehrad