Velké Heraltice - North Moravia, Czech Republic
Velké Heraltice Chateau
Location: Moravskoslezský kraj, Czechia

The Renaissance chateau was reconstructed from a former castle towards the end of the 16th century. The remains of the castle with a cylindrical tower form the core of the chateau.

=========================================================

Pri východním okraji obce Velké Heraltice v rozsáhlém parku stojí zámek, jehož sloh nelze jednoznacne definovat. Jádro zámku tvorí pozustatky hradu ze 14. století s válcovou veží, východne od veže je malé nádvorí, obklopené pozustatky renesancního zámku s charakteristickými klenbami. Mezi nádvorí byla na prelomu 19. a 20. století vestavena novogotická kaple. Zámek ve Velkých Heralticích patrí urcite mezi nejvýznamnejší zámecké objekty na Opavsku.

První písemná zmínka o Heralticích pochází z roku 1265, kdy majitelem zdejší tvrze byl zemedelský feudál Brslav de Heroltsdorf. Krásný renesancní zámek byl z puvodního hradu prestaven ke konci 16. století. Neštastným historickým mezníkem byl pro obec silný požár, který ji v roce 1666 z velké cásti poškodil. Za Jirího Štepána hrabete z Vrbna byl zámek o dva roky pozdeji prestaven v barokním slohu. V roce 1694 statek koupil cisterciácký klášter na Velehrade a roku 1767 je opet v držení hrabat z Vrbna, kterí provedli v interiéru zámku rozsáhlé opravy.

Jako poslední majitelé obce Velké Heraltice se uvádejí v letech 1899–1945 hrabata Bellegarde.
Accessibility: Partial access