Kostel sv. Rozálie - Horní Vestonice, Czech Republic
CS: Kostel sv. Rozálie // EN: Roman Catholic Church of Saint Rosalia
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Jedná se o kvalitní rokokovou jednolodní stavbu se ctyrbokou Veží v prucelí, která zde byla postavena pravdepodobne podle plánu J. K. Hromádky. Pochází z 60. let 18. století. Vysvecen byl v roce v letech 1773. Významným mecenášem stavby zdejšího kostela byl rod Dietrichsteinu, jejichž kartuš s erbem se nachází v prucelí objektu. Pod ní v nice je ve vysokém reliéfu vyobrazení sv. Rozálie. Na prucelí kostela jsou po stranách dva výklenky, ve kterých jsou vyobrazeni sv. Roch a sv. Šebestián. Ve zvonicovém patre veže jsou dva zvony ze 17. století. Vež je završena dvakrát krouženou helmicí. Velká cást vnitrního vybavení kostela pochází z roku 1853, kdy byla provedena celková rekonstrukce. Z puvodní pozdne barokní výzdoby se dochovala menza hlavního oltáre a dvojice andelu od Ondreje Schweigla. Na hlavním oltári se nachází obraz Nejsvetejší Trojice z roku 1842. Po stranách oltáre stojí u paty sloupu ochránci proti moru sv. Šebestián a sv. Roch. Do stredu oltáre je vsazena sklenená skrínka se sv. Rozálií. Umelecky hodnotná je zdejší renesancní krtitelnice s ceským nápisem: „Nenarodí-li se kdo z vody a Ducha svatého, nemuže jíti do království Božího“. Kostel má zachovalou vnitrní výmalbu s vyobrazeními podle malíre historických a náboženských motivu Felixe Jeneweina. V roce 2009 probehla rozsáhlá obnova fasády kostela a nekterých dalších prvku v interiéru.

V predpolí kostela na hlavní ulici obce se nachází budova fary. Tento dum, obrácený do návsi barokním volutovým štítem, je mezi ostatními, podélne razenými prízemními domy výjimecný. Pred rokem 1787 byl zemedelskou usedlostí a teprve po vybudování kostela sv. Rozálie byl premenen na faru. V roce 2009 byla puvodní budova fary v sousedství barokního kostela sv. Rozálie zrekonstruována a v roce 2014 nove vybavena. Nyní slouží pro rekreacní úcely.

EN:
This is a good rococo nave building with quadrilateral front tower, which was built probably by J. K. Stacks plan. It comes from the 60s of the 18th century. It was consecrated in 1773 during a major benefactor of the building of the local church was Dietrichsteins genus, whose cartouche with the coat of arms is situated in front of the building. Beneath it is in a niche in high relief depictions of St. Rosalia. On the facade of the church are two niches on the sides, which depicts St. St. Roch. Sebastian. In zvonicovém floor of the tower are two bells from the 17th century. The tower is topped with a helmet twice rib. A large part of the internal equipment of the church dates from 1853, when it was a total renovation. Of the original late baroque decoration was preserved refectory of the main altar and the two angels from Andrew Schweigl. On the main altar is a painting of the Holy Trinity in 1842. Along the sides of the altar stands at the base of the columns of St. protector against plague. And St. Sebastian. Roch. In the middle of the altar is a glass cabinet fitted with st. Rosalia. Artistically valuable is the local renaissance font with Czech inscription: "Except a man be out of the water and the Spirit, he can not go into the kingdom of God." The church has preserved interior paintwork with illustrations by painter of historical and religious motifs Felix Jenewein. In 2009, he underwent extensive restoration of the facade of the church and some other elements in the interior.

In the foreground of the church on the main street of the village is the parsonage. This house, turned into a baroque square scrolled gable, among others, longitudinally embossed ground floor houses special. Prior to 1787 the farmstead and only after building a church. Rosalia was converted into a vicarage. In 2009, the original rectory building in the baroque church. Rosalia and renovated in 2014, newly equipped. Now used for recreational purposes.

Source/Zdroj: (visit link)
Type of Church: Church