Kostel sv. Bartolomeje - Iván, Czech Republic
CS: Kostel sv. Bartolomeje // EN: Church of St. Bartholomew
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Ves byla puvodne prifarena do Pribic, takže ivanští museli na bohoslužby chodit pres pole. V dobe pohusitské dokonce katolická duchovní správa zanikla a lid z valné cásti prestoupil k nekatolickému vyznání. Protože nám chybí jakékoli vypovídací prameny, mužeme pouze usuzovat, že v kraji a na panství židlochovickém poddaní vyznávali luterství, nebo prinejmenším byli príslušníky jednoty bratrské jako jejich vrchnost, kterou byl od r. 1565 rod Žerotínu. Jejich první majitel Bedrich byl ceskobratrského vyznání a proslul náboženskou tolerancí, takže lze predpokládat príklon k této víre i u jeho poddaných. Na samém sklonku tricetileté války byl dokonce pribický kostel vypálen (1644), a tak ani nevíme, kde se konaly pobožnosti. Protože v zemi byl nedostatek katolických kneží, byla pribická fara opuštena a Pribice i Ivan byly prifareny do Pohorelic. Ovšem i zde chybel farár, takže až do r. 1673 celou rozsáhlou farnost obhospodaroval farár židlochovický. U pohorelické fary zustala Ivan až do roku 1785, kdy byla obnovena farnost pribická. O dva roky pozdeji byla v Ivani zrízena císarským dekretem Josefa II. z 16. kvetna 1787 tzv. lokalie, což znamenalo, že v Ivani sídlil kaplan, podrízený pribickému farári. Kaplan zde vykonával bohoslužby a všechny úkony, spojené s církevní správou vsi, jako byly krty, pohrby, svatby ad., matricní zápisy však byly provádeny v sídle farnosti, tj. v Pribicích. S postupným urovnáním pomeru rostla touha ivanských verících po vlastním svatostánku, a tak již v r. 1724 na náklady obce byla postavena pohrební kaple, zasvecená sv. Bartolomeji. Ten byl podle církevní historie jedním z ucedníku Páne a posléze se stal patronem celé rady remesel, ale také sedláku a vinaru. Jeho jméno je odvozováno od hebrejského „bar tolmai“, syn oráce brázdy. Narodil se v Káni Galilejské a po Kristove zmrtvýchvstání kázal evangelium v Arménii, Indii a Mezopotámii. Snad v Sýrii byl umucen a od konce 10. století odpocívají jeho ostatky v chrámu sv. Bartolomeje v Ríme. Bartolomejská kaple, puvodne sloužící jako kaple pohrební pro místní obyvatelstvo, po vzniku zdejší lokalie byla upravena a zabírala jen pudorys soucasné kostelní lodi. Po stranách štítu mela dve nízké vížky. Za faráre Antonína Sládka, který ve vsi pusobil v letech 1804 - 1821 došlo k prestavbe kaple na kostel téhož patrocinia. Prestavba kaple v kostel byla provádena v r. 1811, tedy po skoncení tzv. napoleonských válek. Krajem protáhla vojska císare Napoleona na sklonku roku 1805 a poté ješte jednou v roce v cervenci 1809. Pri obou taženích byli ve vesnicích jižní Moravy a také v Ivani ubytováni Francouzi a pocínali si, zejména pri druhém tažení, velmi krute. Selské grunty i obecní pokladnice byly zruinovány, presto se podarilo prestavbu kaple v kostel nejen zahájit, ale i dokoncit. V následujících letech bylo pokracováno v úpravách a doplnování interiéru kostela. Tak v r. 1812 byl u brnenského malíre Ferdinanda Lichla porízen pro hlavní oltár obraz sv. Bartolomeje, k pilíri vítezného oblouku pristavena v r. 1813 kazatelna, v r. 1842 byla nad prucelím postavena nová vež, v r. 1852 byla položena nová dlažba, v r. 1856 byly porízeny nové varhany, postavené znojemským varhanárem Benediktem Latzlem, v r. 1859 bylo zhotoveno brnenským malírem V. Hübnerem 14 obrazu krížové cesty, r. 1886 byl prestaven a zvetšen oltár, r. 1893 byl zrízen postranní „lurdský oltár“ Neposkvrneného Pocetí Panny Marie atd. Další významnejší úpravy v interiéru i exteriéru probehly až ve 20. století, tak napr. v r. 1926 byly na vež porízeny nové hodiny, v r. 1927 bylo instalováno elektrické osvetlení, v r. 1934 byly vysveceny a na vež umísteny tri nové zvony náhradou za zrekvírované pro válecné úcely v r. 1916 a 1917 a v r. 1939, snad jako díkuvzdání za to, že Ivan nebyla v ríjnu predchozího roku zabrána s dalšími vesnicemi pohranicí, bylo porízeno 6 barevných vitráží oken. Mimochodem - všechny byly inspirovány (krom sv. Cecilie) ceskými patrony. Zatímco se na úpravách po r. 1948 podíleli svými financními príspevky a dobrovolnými brigádami pouze sami verící, po zmene politických pomeru v r. 1990 se na nich významným zpusobem podílel opet obecní úrad. Na tomto míste mužeme tedy ocitovat slova ivanského faráre Jana Rösnera (1788-1798) z domácího protokolu, který sám založil, že „na celé Morave se težko najde obec, která by mela tolik závazku vuci kostelu a fare, a pri tom je tak ochotne a verne plnila tak, jak je tomu v Ivani…“ V soucasnosti jsou ivanský kostel a fara spravovány z vranovické fary a prináleží do dekanství pohorelického.

EN:
The village was originally assigned to a parish in Pribice so ivanští had to walk to church across the field. During the post-Hussite even catholic spiritual disappeared and people largely transferred to nekatolickému religion. Because we lack any meaningful sources, we can only conclude that in the region and on the estate Židlochovice subjects professed Lutheranism, or at least were members of the Unity as their suzerain, which was since. 1565 genus Žerotínu. Its first owner was Frederick famous Czech Brethren religion and religious tolerance, suggesting a tendency to this belief even among his subjects. At the end of the Thirty Years War was even Pribická church burnt down (1644), and so we do not know where they were celebrated. Because the country was a shortage of Catholic priests, it was Pribická abandoned rectory and Pribice Ivan was assigned to a parish in Pohorelic. But even here the pastor was missing, so until r. 1673 whole large parish pastor farmed Židlochovice. For Pohorelický Ivan rectory remained until 1785, when it was restored parish Pribická. Two years later, Ivans was established by Imperial decree of Josef II. on May 16, 1787 called. area, which meant that the Ivans lived chaplain subordinate pribickému Parsons. Kaplan are performed worship and all acts associated with the administration of the village church, as were baptisms, funerals, weddings etc., Registry entries, however, they were carried out at the headquarters of the parish, ie. In Pribice. With the gradual settlement of relations growing desire ivanských believers for their own sanctuary, and already in r. 1724 at the expense of the village was built funeral chapel dedicated to St. Bartholomew. This was according to church history, one of the disciples of the Lord, and later became a patron of a number of craft, but also farmers and winemakers. Its name is derived from the Hebrew "Bar Talmai", the son of a plowman furrows. He was born in Cana of Galilee, and after the resurrection of Christ to preach the gospel in Armenia, India and Mesopotamia. Perhaps it was martyred in Syria, and from the late 10th century, his remains are resting at the Church. Bartholomew in Rome. Bartholomew chapel, originally served as a burial chapel for the local population, after the formation of the local area was governed and occupied only plan currently nave. On the sides of the shield had two low turrets. For pastor Antonin Sladek, who worked in a village in the years 1804 - 1821 was reconstructed chapel to the church of the same patrocinium. Rebuilding chapel in the church was carried out in the year. 1811, ie after the so-called. Napoleonic Wars. Region stretched army of Napoleon at the end of 1805 and then again in July 1809. In both campaigns were in villages in southern Moravia, and also in French Ivans accommodated, and acted, especially in the second campaign, very harshly. Peasant grunty and municipal treasuries were ruined, still managed to rebuilding the chapel of the church not only initiate, but also complete. In the following years it was continued adjustments and filling the interior. So in the year. 1812 was at the Brno painter Ferdinand Lichla acquired for the main altar painting of St. Bartholomew, a pillar of the triumphal arch built in the year. 1813 pulpit in the year. 1842 was above the frontage built a new tower in r. 1852 the new pavement, in r. 1856 were purchased a new organ, built Znojmo organ-Benedict Latzlem in r . 1859 was made in Brno painter V. Hübner 14 paintings cross, r. 1886 it was rebuilt and enlarged altar, r. 1893 was set up side "of Lourdes altar" Immaculate Conception etc. Another significant modifications of the interior and exterior were up 20 . century, so eg. to r. 1926 was the tower acquired a new clock, in r. 1927 was installed electric lighting in the year. 1934 was blessed and placed on the tower three new bells substitute for commandeered for the war in r. 1916 1917 and r. 1939, perhaps as a thanksgiving for the fact that Ivan was not in October last year occupied with other villages borderland, acquired 6 colored stained glass windows. By the way - were all inspired (except St. Cecilia) Czech patrons. While the editing after r. 1948 participated in their financial contributions and volunteer brigades only themselves believers, after the political changes in r. 1990 on them again significantly contributed municipal office. At this point, we can therefore quote words ivanského priest Jan Rösner (1788-1798) of the log home that he himself established that "the whole of Moravia's hard to find a community that would be so much commitment to the church and rectory, and in doing so willingly and faithfully fulfilled, as is the case in Ivans ... "at present Ivanski church and rectory managed from vranovické parish and deanery belongs to Pohorelický.

Source/Zdroj: (visit link)
Type of Church: Church