Malý Muskonský dum by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
33U E 457385 N 5548350
The historical Malý Muskonský dum // Small Muskon's house is one of many of noble and burgess houses and palace in Lesser Town
Location: Hlavní město Praha, Czechia

The oldest graphic depiction of Prague is a xylograph in the schedel Chronicle, published in Nuremberg in 1493; some experts assign the work to the young Albrecht Dürer. Filip van den Bossche, Václav Hollar (1607-1677), Vincenc Morstadt (1802-1875), Samuel Prout and others rank among further well-known artists recording the appearance of old Prague.

This painting shows the Malý Muskonský dum in Lesser Town. Lesser Town of Prague (visit link) [CZ: Malá Strana] is a district of the city of Prague and one of its most historic part. In the Middle Ages, it was a dominant center of the ethnic German citizens of Prague. It also housed a large number of noble palaces while the right-bank towns were comparatively more bourgeois and more Bohemian Czech.

The author of this painting is Karel Stolar. Karel Stolar is the book illustrator who is dedicated to creating drawings sights.
You can find this painting in book 'Pražské domy vyprávejí VII.' (visit link)

=========================================================

V roce 1593 zahrady vlastnil Jan Cyrner z Lebendorfu ml., který jednu z nich téhož roku prodal Františku Mus- konovi. Ten zahradu v roce 1600 daroval dvorským kupcum bratrum Ludvíku a Antonínu Muskonum. O jedenáct let pozdeji došlo mezi nimi k rozdelení majetku a cást zahrady, budoucí mestište Malého Muskon- skeho domu, pripadla Antonínu Muskonovi. Majitel si ješte v roce 1611 postavil nejspíše v její zadní cásti malý dum. Domu se zacalo ríkat Malý Muskonský. Je až neuveritelné, že pojmenování tohoto z hlediska pozdejší výstavby v podstate bezvýznamného objektu prešlo o nekolik desetiletí pozdeji nejen na nový dum, ale udrželo se až po dnešní casy. Pritom v prubehu staletí mel Malý Muskonský dum mnoho význacných majitelu, nevyjímaje ani ty s modrou krví.

Soucasne se zmenou majitelu prubežne docházelo k vetším i menším stavebním úpravám. Dum pri svém vzniku rane barokní byl nejprve kolem roku 1738 opet barokne upraven. V roce 1884 navrhl stavitel Jan Vo- rácek výstavbu zadního, tedy východního dvorního krídla s terasou.V novostavbe, která nahradila kulnu ve dvore se strechou krytou šindelem, byla zrízena kolna na kocáry a byt kocího.Tehdy byl majitelem domu Karel sv. pán z Peche. Za dalšího majitele domu byla v roce 1902 zavedena kanalizace. V roce 1920 dostal Malý Muskonský dum nové majitele, Prokopa Forta a jeho ženu Pavlu rozenou Kropfovou. V tomto roce dali provést nejen novou fasadu, ale podle návrhu stavitele Kestránka došlo také ke zvýšení jižního dvorního krídla o jedno patro a k prosklenému uzavrení pavlací. Již jako ovdovelá dala majitelka Pavla Fortová v roce 1929 ve druhém patre upravit ústrední topení, koupelnu a vodovodní rozvod. Prestavbou z bývalých koníren vznikly komory a prádelna, z kolny na povozy byla zrízena garáž.

Artist: Karel Stolař

Date of Your Photograph: 12/10/2016