Jan Neruda Grammar School by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
Jan Neruda Grammar School - Prague
Location: Hlavní město Praha, Czechia

The oldest graphic depiction of Prague is a xylograph in the schedel Chronicle, published in Nuremberg in 1493; some experts assign the work to the young Albrecht Dürer. Filip van den Bossche, Václav Hollar (1607-1677), Vincenc Morstadt (1802-1875), Samuel Prout and others rank among further well-known artists recording the appearance of old Prague.

This painting shows the Jan Neruda Grammar School. The school is located in eastern pert of Lesser Town. Lesser Town of Prague (visit link) [CZ: Malá Strana] is a district of the city of Prague and one of its most historic part. In the Middle Ages, it was a dominant center of the ethnic German citizens of Prague. It also housed a large number of noble palaces while the right-bank towns were comparatively more bourgeois and more Bohemian Czech.
The school is named after the famous Lesser Town native person - a poet, writer and journalist Jan Neruda (visit link) .

The author of this painting is Karel Stolar. Karel Stolar is the book illustrator who is dedicated to creating drawings sights. You can find this painting in book 'Pražské domy vyprávejí VII.' (visit link)

=========================================================

Ve východní casti málo frekventované malostranské Hellichovy ulice stojí jedna z pražských historických školních budov, bývalá malostranská ceská reálka cp. 457/3, pozdeji gymnázium, dnes gymnázium Jana Nerudy. Pojmenování po slavném malostranském rodákovi, básníkovi, literátovi a novinári získalo gymnázium v roce 1934 u príležitosti jeho stých nedožitých narozenin. Stará školní kronika zacíná konstatováním: „Ustav založen obcí pražskou roku 1865 a umísten veVratislavském paláci cp. 366 na Tržišti. Vyucování se pocalo 6. ríjna 1865.“

Budova má ctyrkrídlou dispozici s hlavním dvoupatrovým prucelím složeným ze stredního petiosého prevýšeného rizalitu a ctyrosých dvoupatrových krídel. Uprostred v prízemí byl pulkruhove klenutý portál. Nejvetší jednotlivý prostor uvnitr budovy zabírala kaple zasvecená patronu ceské zeme sv. Václavovi, prostupující až do podkroví stredního rizalitu. Nad lunetovou rímsou ji kryla zrcadlová klenba, steny clenily zdvojené pilastry s korintskými hlavicemi. S okny na vnejší, severní strane korespondovaly slepé arkády na ostatních stenách, oba vchody završovaly trojúhelníkové frontony. V kapli byly od roku 1909 i varhany, které zkonstruoval Josef Hubicka. Školní kaple sloužila svému úcelu až do roku 1950, kdy byla zrušena. Naštestí byl tento impozantní prostor zachován ve své architektonické celistvosti a sloužil jako aula.

Artist: Karel Stolař

Date of Your Photograph: 12/10/2016