Kostel sv. Kunhuty - Vranovice-Kelcice, Czech Republic
CS: kostel sv. Kunhuty // EN: This old church of the Holy Kunhuty
Location: Olomoucký kraj, Czechia

CS:
O založení Vranovic žádné písemné zprávy nejsou. Dle povesti byly Vranovice obcí s farním kostelem v dobe, kdy ješte Prostejov nebyl mestem. Dokazují to i vykopávky a popelnicové nálezy. Písemná zpráva je z r. 1399 zapsána farárem Sbinkem. Husitské války v 15. stol. zasáhly celé okolí, které bylo popleneno. Prostejov i Vranovice byly prohlášeny za nekatolické a to až do roku 1620. Po tricetileté válce byla obec zpustošena, zustalo obydlených 9 domu, nejvíce v celém olomouckém kraji. Vranovice strídaly majitele bud dedictvím nebo prodejem. Od které doby byl kostel vystaven nevíme, ale jisté je, že už s knezem Sbinkem byl. V roce 1633 pripadala farnost pod Prostejov a to až do 25. brezna 1849, kdy ministerstvo vnitra povolilo zrízení expozitury ve Vranovicích. Duvodem byla velká vzdálenost od Prostejova. Urcitou dobu Vranovice patrily k Otaslavicím a mše zde byly slouženy každou tretí nedeli. Potom, ale došlo opet k pripojení k Prostejovu. Od r. 1803 také spadaly Kelcice pod Vranovice. Ve druhé polovine 19. stol. došlo k rozsáhlým opravám kostela (oprava strechy, chrámové vazby, výmalba, zmeny interiéru), také byla postavena menší vež pro zvon uprostred lodní strechy. 9.-14. 12. 1900 se konaly sv. misie (P. Hubert Ettl a P. Innocenc Neumann) za velké úcasti verících prespolních. V tomto roce mela obec pri scítání lidu 386 obyvatel. V roce 1904 se uvolnil hreb a oltární obraz sv. Kunhuty spadl a poškodil se. Na nový peníze nebyly, proto jej malír Fr. Buriánek z Brna opravil. Udelal zmenu. Sv. Kunhuta se ted dívá vpred a ne k nebi jako dríve. Od roku 1898, kdy vznikla Jednota sv. Kunhuty, se delaly sbírky pro zrízení nové farnosti. Farníci se dockali až za 10 roku. Za vybrané peníze byla zrízena v nové farnosti i nová fara. 1922 se farníkum splnilo prání a došlo k opravám vnitrní cásti kostela, predevším k odebrání cásti kuru. 1942 musela farnost odevzdat polovinu jmení nemecké bance v Praze. V témž roce došlo k otlucení omítky a nahrazení novou. 1961 zamalování kostela a akademická malírka Marie Bognerová provedla renovaci nástenných obrazu. 1966 privezeny varhany z Linhartova u Krnova. 1968 nová krytina a hromosvod. 1970 úprava okolí kostela. Byl to strarý hrbitov. Zbývající kríže a kameny byly odstraneny a naskládány do starých hrobek. Kolem kostela byla založena parková úprava. 13. 9. 1970 posvecení dvou nových zvonu „Kunhuta“ a „Marie“. Svetitelem byl P. Jan Malý z Olšan. U této príležitosti byl také posvecen mramorový kríž na okraji obce u silnice na Vincencov. 1972 oprava kaplicky sv. Floriána. 1984 pokoncilové úpravy kostelního interiéru. Vybudování nové sakristie a zpovední místnosti z dosavadní sakristie. Architektem byl zvolen Ing. Indra z Arcibiskupství olomouckého. došlo k obložení steny u vchodu pro postupující vlhkost. Od r. 2015 je spravována farnost knezem z Urcic.

EN:
The foundation Vranovice no written reports are not. According to legend, were Vranovice villages of the parish church at the time was not yet Prostejov city. It is proven even Popelnicová excavations and findings. A written report is from r. 1399 registered Sbinkem pastor. The Hussite Wars in the 15th century. hit the whole neighborhood that has been wasted. Prostejov and Vranovice were declared non-Catholic until 1620. After the Thirty Years War, the village was devastated, 9 remained occupied homes, the most in the whole Olomouc region. Vranovice changed owners, either through inheritance or sale. Since that time the church was built not know, but what is certain is that he was a priest Sbinkem. In 1633 the parish felt under Prostejov until March 25, 1849, when the Ministry of the Interior authorized the establishment of a branch office in Vranovice. This was due to the large distance from Prostejov. Some time Vranovice belonged to Otaslavicím and Masses were celebrated here every third Sunday. Then, again, but there was a connection to Prostejov. Since r. 1803 also fell below Kelcice Vranovice. In the second half of the 19th century. There was extensive repairs to the church (roof repair, church ties, painting, change the interior), it was also built smaller tower for the bell in the middle of the roof ship. 9 to 14 1900 12th St. took place. Mission (P. Hubert Ettl and Innocent P. Neumann) for a cross-country participation of the faithful. This year the village had during the census 386 inhabitants. In 1904 he released the nail and the altarpiece of St. Kunhuty fell and was damaged. The new money was not, therefore, a painter Fr. Buriánek from Brno corrected. He made the change. Vol. Kunhuta now looking forward and not to heaven as before. Since 1898, when it was founded Unity Vol. Cunigund collections were made for the establishment of new parishes. Parishioners waited for about 10 years. The collected money was established in a new parishes and new rectory. 1922 parishioners and his wish was to repair the inside of the church, especially the removal of the bark. In 1942 the parish had to hand over half of the assets of a German bank in Prague. In the same year it was knocking off the plaster and replaced. 1961 white washing of the church and academic painter Marie Bogner undertake the renovation of wall paintings. 1966 brought the organ from Linhart at Krnova. 1968 new roofing and lightning protection. 1970 finish around the church. It was strarte cemetery. The remaining crosses and stones were removed and piled into the old tombs. Around the church was founded parkland. 13. 9. 1970 consecration of two new bells "Kunhuta" and "Mary". Consecrating the John P. Little of Olšan. On this occasion he was also consecrated a marble cross on the outskirts of the village on the road to Vincencov. 1972 repair of the chapel of St. Florian. 1984 post-Vatican II church interior modifications. Building a new sacristy and confessional room from the former sacristy. The architect was elected. Indra from the Olomouc Archdiocese. there was a wall facing the entrance to advancing moisture. Since r. 2015 is administered by the parish priest of Urcice.

Source/Zdroj: (visit link)
Date the Church was built, dedicated or cornerstone laid: 01/01/1399