Kostel sv. Bartolomeje - Želec, Czech Republic
CS: kostel sv. Bartolomeje // EN: Roman Catholic Church of St. Bartholomew

CS:
Farní kostel sv. Bartolomeje v Želci u Prostejova

Farní kostel byl konsekrován 27.8.1939 olomouckým biskupem ThDr. Josefem Schinzelem.

Historie
Želec, dríve Želc byla stará slovanská osada, jejíž území bylo již v dobách prehistorických osídleno. Nejstarší zmínka o Želci je v listine olomouckého biskupa Jindricha Zdíka /rok 1131/. V záveti biskupa Roberta z roku 1239 byla Želec darována farnímu kostelu svatého Pantalona v Pustimeri. Do té doby patrila farnost chrámu svatého Václava v Olomouci.

Za husitských válek byl vyškovský kraj zpustošen. Také Želec byla úplne vypálena, bez obyvatel. Roku 1465 došlo k novému osídlení. Uprostred obce stála kaple svatého Bartolomeje ze 16. století.

Prestavením veže farár Karel Baumann kostel v roce 1785 upravil.

Dekanství vyškovské, tedy i Želec, patrilo do diecéze brnenské, až v roce 1862 pripadala k diecézi olomoucké výmenou za dekanství boskovické.

Roku 1863 byla Želec povýšena na farnost.

1881 byla založena “Kostelní jednota”, to je spolek, který si dal za cíl sbírat príspevky na vystavení nebo rozšírení farního kostela v Želci, protože prostory byly pro farníky nadostacující.Také zdi byly velmi zvlhlé a špatné.

1. listopadu do farnosti nastoupil nový knez P. Jan Novotný, kterému bylo uloženo, aby se postaral o stavbu nového chrámu. Od té doby se zacaly konat sbírky po celé obci. Pri této príležitosti se mnoho farníku zavázalo pracovat na kostele zdarma. A tak dne 30. cervna 1938 želecký rodák P. František Kvapil sloužil naposledy mši svatou, poté byla Nejsvetejší svátost prenesena do prozatímní kaple, která byla upravena ve farní stodole. Pri bourání kostela se utrhl kus stropu a tri delníci byly težce zraneni, ale prece se všichni brzy uzdravili.

14. srpna 1938 se konalo svecení základního kamene nového kostela. Svetitelem byl P. Bohumír Bunža, farár z Vyškova. Stavba pokracovala díky píli všech verících velmi rychle a už za rok 27. srpna 1939 se konalo slavnostní svecení chrámu svatého Bartolomeje. Svecení se úcastnilo mnoho kneží, vcetne biskupa Dr. Schinzela. Architektem byl Klaudius Madelmayer (mj. obnovitel velehradské baziliky 1935 – 1938).

Behem období vlády komunistické strany nebylo príliš dovoleno neco delat v souvislosti s kostelem. Až v roce 1988 bylo možno pristoupit v vybudování odvodnovacího kanálu kolem kostela a k výmalbe vnitrních prostor chrámu.

Odvodnovací kanál se moc neosvedcil a proto v roce 1997 se odstranila omítka v presbytári do výše 2 metru a byla nahrazena sanacní omítkou.

1999 farnost pristoupila k plynofikaci kostela. Ješte téhož roku se zacalo s obnovou fasády kostela, která byla dokoncena v zárí 2000.

Od dostavby nového kostela v Želci pusobilo 10 kneží.

EN:
Parish Church. Bartholomew Želce in Prostejov

The parish church was consecrated Bishop of Olomouc, Fr. August 27, 1939. Joseph Schinzel.

History
Želec, formerly Želce was an old Slavic settlement, whose territory was already inhabited in prehistoric times. The earliest mention of Želce in the Olomouc Bishop Henry jack / year 1131 /. The executor of Bishop Robert 1239 Želec was donated to the parish church of St. Pantalone in Pustimer. Until then belonged to the parish church of St. Wenceslas in Olomouc.

During the Hussite wars was Vyškovský devastated region. Also Želec was completely burned, without inhabitant. In 1465 there was a new settlement. In the middle of the village stood the chapel of St. Bartholomew from the 16th century.

Overbuilding towers pastor Karl Baumann church in 1785 edited.

Deanery Vyskov, including Želec, belonged to the diocese of Brno, in 1862 seemed to Olomouc diocese in exchange for deanery Boskovice.

1863 Želec was elevated to parish.

1881 was established "church unity", it is a club which set out to collect contributions for exposure or expansion of the parish church in Želce because the spaces were for parishioners nadostacující.Také walls were damp and very bad.

November 1 to the parish got a new priest Father Jan Novotny, who was ordered to take over the construction of a new temple. Since then, the collection began to take place throughout the village. On this occasion, many parishioners pledged to work on the church for free. And so on June 30, 1938 želecký native P. Frantisek Kvapil served last Mass, the Blessed Sacrament was then transferred to an interim chapel, which was adjusted in the parish barn. The demolition of the church, tore off a piece of the ceiling, and three workers were severely injured, yet they all get well soon.

August 14, 1938 took place the consecration of the foundation stone of the new church. Consecrating was Bohumír P. Bunža, pastor of Vyškova. Construction continued through hard work of all believers very quickly and for the year August 27, 1939 held a solemn consecration of the Church of St. Bartholomew. Rite was attended by many priests, including the Bishop Dr. Schinzel. The architect was Claudius Madelmayer (eg. Restorer of the castle basilica 1935-1938).

During the period of Communist Party rule was too permitted to do anything in connection with the church. In 1988 it was possible to proceed with the construction of a drainage channel around the church and the interior decoration of the temple.

Drainage canal is much unworkable and therefore in 1997 to remove the plaster in the sanctuary of up to two meters and was replaced redevelopment plaster.

1999 went to the parish church gasification. That same year began with the restoration of the facade of the church, which was completed in September 2000.

Since the completion of the new church in Želce there were 10 priests.

Source/Zdroj: (visit link)