CoA of Vyšehradská kapitula - Vyšehrad, Praha, CZ
33U E 458307 N 5546072
The CoA of Vyšehrad Chapter, a wealthy collegiate chapter established at the church dedicated to Saints Peter and Paul in Vyšehrad (now in Prague) around 1070.
Location: Hlavní město Praha, Czechia

"Královská kolegiátní kapitula sv. Petra a Pavla na Vyšehrade byla založena v roce 1070 ceským knížetem Vratislavem II. (pozdejším prvním ceským králem Vratislavem I.) v souvislosti s prenesením královského sídla z Pražského hradu na Vyšehrad, k nemuž se kníže rozhodl v dusledku neshod se svým bratrem, pražským biskupem Jaromírem. Zrízení kolegiátní kapituly na Vyšehrade, vynaté z pravomoci pražského biskupa a podrízené prímo papeži (jednalo se tedy o tzv. exemptní kapitulu), bylo jedním z kroku, kterým chtel Vratislav II. omezit moc svého bratra.

Význam kapituly od 12. století stoupal, její rozkvet však byl na pocátku 15. století prerušen nastupujícím husitským hnutím. Období od druhé poloviny 15. století až do pocátku 17. století bylo poznamenáno sporem s poddanským mestem hory Vyšehrad, založeným kapitulou v roce 1476 v podhradí Vyšehradu. Když byla ve druhé polovine 17. století na Vyšehrade budována pevnost, musela se kapitula presunout do podhradí, kde setrvala až do 18. století. Prímá podrízenost kapituly papeži byla zrušena v roce 1763."

zdroj: (visit link)

The Royal Collegiate Chapter of St. Peter and Paul at Vysehrad, or the Vyšehrad Chapter was a wealthy collegiate chapter established at the church dedicated to Saints Peter and Paul in Vyšehrad (now in Prague) around 1070.
Bearer of Coat of Arms: Ecclesiastical (prelates and their seats)

Full name of the bearer: Královská kolegiátní kapitula sv. Petra a Pavla na Vyšehradě