"Budánka otevírá první z opravených domu, bývalou mlékárnu" - Praha, CZ
33U E 454858 N 5546657
Almost destroyed unique workers' colony Budánka from the early 19th century is undergoing revitalization. The article is about the first success, opening of the first renovated building, which will serve as commmunity centre.
Location: Hlavní město Praha, Czechia

" Na konci zárí se otevre první ze zrekonstruovaných domu bývalé delnické kolonie Budánka v Praze na Smíchove. Po velkém úklidu se totiž zacalo i stavet. Krome zabezpecení všech objektu, zejména jejich zastrešení, byla zrekonstruována bývalá mlékárna, puvodne funkcionalistická stavba ze 30. let minulého století.

„Koncem týdne bylo zahájeno kolaudacní rízení, zbývá už jen pár drobných nedodelku a rekonstrukce bude komplet hotová,“ popisuje mluvcí Prahy 5 Helena Šmídová.

Budánka je bývalá delnická osada. Pokusu o revitalizaci osady bylo už nekolik, žádný z nich ale nebyl uskutecnen. Naopak v roce 2004 za vlády kontroverzního exstarosty Milana Jancíka nechala Praha 5 cást domu zbourat. Na míste vinice ji mezi lety 1800 až 1840 postavili delníci z blízkého lomu. Kolonie je pozustatkem toho, jak žili delníci na Smíchove v 19. století. Od roku 1991 byla prohlášena památkovou zónou. Spisovatel Jakub Arbes zminuje osadu v nekolika svých knihách. V romanetech ji popisuje jako romantické místo, kde žili chudí remeslníci i košírská galerka.

Rekonstrukce mlékárny je soucástí investicního balíku na opravu osady, na který Praha 5 vyhradila šest milionu korun. V opravené mlékárne sdružení Odborníci a obcané pro revitalizaci památkové zóny Budánka otevre infocentrum s kavárnou, které bude zároven sloužit jako místo pro setkávání a ruzné kulturní aktivity.

Sdružení samotné vloží z dotace 510 tisíc korun na opravu a 498 tisíc korun do vybavení infocentra a místa pro setkávání, které zde vytvorí a na své náklady bude provozovat.

V areálu se 2. ríjna od 15 do 18 hodin už potretí uskutecní Den architektury. V cerstve zastrešených domech se otevre výstava o projektu Budánka pro Prahu - ostrov ve meste. Doplní ji soubor fotografií z osady od fotografky Kristýny".

Zdroj: (visit link)
Type of publication: Newspaper