Budánka - Praha, CZ
33U E 454841 N 5546663
Budánka is former workers' settlement in Smíchov. On site of vineyard it was built 1800-1840, likely by workers from the nearby sandstone quarry. The settlement had about 20 houses in which lived about 300 people. Almost disappeared, now revitalised.
Location: Hlavní město Praha, Czechia

"Budánka jsou bývalá delnická osada, nyní ležící na pražském Smíchove v cásti priléhající ke Košírum (a casto považované za jejich soucást), zejména v okolí ulice U Zámecnice, v oblasti mezi usedlostí Kavalírka a prírodní památkou Skalka. Na míste vinice ji mezi lety 1800-40 postavili pravdepodobne delnící z blízkého pískovcového lomu. Bydleli v ní možná pak i mnozí delníci Tatry Smíchov, brevnovské cihelny a další.

Osada mela okolo 20 domku, v nichž bydlelo až 300 obyvatel (podle nekterých údaju mela 24 domku). Jsou vesnickou památkovou zónou."

source: (visit link)