Spiritka - Praha 6, CZ
33U E 455182 N 5547577
Originally old monastic homestead surrounded by vineyards. First recorded name of it was Gayerka. From 1766 to 1772 it was owned by Jan Spirit, who rebuilt it in Baroque style and whose name has the homestead today.
Location: Hlavní město Praha, Czechia

"Klášterní usedlost Spiritka bývala obklopena rozsáhlými vinicemi. Areál je postaven z místní opuky, na severu bývala patrová obytná budova s pavlací, na jihu sýpka, na východe stodola a chlévy. Na jihu a západe byly vstupní brány. První zmínka o ní pochází z konce 16. století, její první zaznamenané jméno je Gayerka (podle blíže neurceného majitele). V 18. století ji vlastnili hrabata z Bubnu, od kterých ji zakoupil Jan Spirit. Ten ji vlastnil v letech 1766–72 a nechal usedlost barokne prestavet. Pozdejší majitelé usedlost premenili na cihelnu, která fungovala ješte pred druhou svetovou válkou. Po válce zde hospodaril Státní statek hl. m. Prahy, nebytové prostory krátce využívalo i CKD. Areál po válce stále chátral, oprava objektu zacala až v roce 1982. Poté sloužila opravená usedlost ministerstvu vnitra, v soucasnosti tu má ministerstvo reprezentacní zarízení a hotel."

source: (visit link)
Earliest Recorded Date of Construction: 01/01/1590