Barokni kostel Narození Panny Marie - Velké Bílovice, Czech Republic
CS: barokní kostel Narození Panny Marie // EN: Baroque Church of the Nativity of the Virgin Mary
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Puvodní ceskobratrský kostel postaven v roce 1564. Po vypuzení nekatolíku prestaven v letech 1765–67 na katolický v pozdne barokním stylu. V roce 1925 provedena jeho oprava a v roce 1966 nove vymalován interiér.
Mesto Velké Bílovice leží 10 km severne od Breclavi a 17 km západne od Hodonína. Nejsnadnejší príjezd do Velkých Bílovic je po dálnici D2, exit 41 a z nej asi 2 km severovýchodne.
Kostel Narození Panny Marie stojí na mírném návrší v jihovýchodní cásti obce.
Puvodní kostel byl postaven jako ceskobratrský v roce 1564 Janem ml. ze Žerotína. Po vypuzení nekatolíku v prubehu a hlavne po tricetileté válce byl kostel opušten, chátral a hrozil zrícením. V letech 1765–67 nechal kostel od základu prestavet jako katolický v pozdne barokním stylu kníže Josef Václav z Lichtenštejna. Stavbu vedl vídenský knížecí stavitel Johann Ferdinand Modlhammer.
Kostel je jednolodní orientovaná stavba. Na východní strane je ukoncen polygonálním záverem knežište. Obdélná sakristie je umístena pri jeho jižní stene. Patrová kaple s tocitým schodištem priléhá k severní strane knežište. Západnímu prucelí vévodí mohutná ctyrboká vež s hlavním vstupem do kostela. Kostel je dlouhý 30 metru, široký 11 metru. V roce 1925 byla provedena jeho dukladná oprava.
Obraz na hlavním oltári predstavuje Narození Panny Marie a byl vysvecen v roce 1784, sochy na oltári pocházejí z 19. století. Puvodní varhany z roku 1785 byly nahrazeny novými v roce 1952. Interiér kostela byl nove vymalován v roce 1966.

EN:
Original Czech Brethren church was built in 1564. After the expulsion of non-Catholics rebuilt in 1765-67 at a Catholic in the late Baroque style. In 1925 he made his repair and in 1966 the newly painted interior.
Big City Bílovice is located 10 km north of Breclav and 17 km west of Hodonin. The easiest arrival in Great Bilovice is the highway D2, exit 41 and from it about 2 km to the northeast.
Church of the Nativity of the Virgin Mary stands on a slight hill in the southeastern part of the municipality.
The original church was built as the Czech Brethren in 1564 by Jan ml. Žerotín. After the expulsion of non-Catholics, and especially during the Thirty Years War, the church was abandoned, dilapidated and threatened to collapse. In the years 1765-1767 the church had to rebuild from the ground up as a Catholic in the late Baroque style of Prince Joseph Wenzel of Liechtenstein. Construction was led by the Vienna prince builder Johann Ferdinand Modlhammer.
The church's nave oriented building. On the east side is completed by polygonal closure of the chancel. The rectangular sacristy is located at the southern wall. Floor chapel with spiral stairs adjacent to the north side of the chancel. Western façade is dominated by a massive square tower with the main entrance to the church. The church is 30 meters long, 11 meters wide. In 1925 he was made a thorough repair.
Picture at the main altar represents the Nativity of the Virgin Mary, and was ordained in 1784, the statues on the altar comes from the 19th century. The original organ from 1785 were replaced in 1952. The church interior was newly painted in 1966.

Source/Zdroj: (visit link)
Style: Baroque