Jesenice (okres Rakovník)
33U E 390698 N 5550715
Jesenice (German: Jechnitz) is a town and municipality in Rakovník District in the Central Bohemian Region of the Czech Republic.
Location: Středočeský kraj, Czechia

"Jesenice vznikla patrne behem vnitrní ceské kolonizace ve 12. století. Jesenická oblast byla však zrejme osídlena již v mladší dobe kamenné (neolitu), o cemž svedcí nálezy zbytku nádob starých témer 7000 let. První písemná zmínka o obci se váže k roku 1321, kdy je zminován vladyka Borita z Jesenice (Borzuta de Gessennicz) sídlící na zdejší tvrzi. Na prelomu 14. a 15. století patrila Jesenice do petrohradského panství, jehož majitelem byl Petr z Janovic. Jan z Janovic dal Jesenici dve významná privilegia sepsaná 31. prosince 1409 v latinském a ceském opise. Jedním z privilegií byla udelena mestská práva (zrízení soudu, právo varit pivo, místní kat atd.). Také erb pánu z Janovic: polcená stríbrno-cervená orlice se dostala do znaku dnešního mesta. Za Volfa a Jetricha z Gutštejna se na Jesenicku zacalo rozvíjet rybníkárství. Na zdejším Rakovnickém potoce byla vybudována soustava rybníku, jejichž stavitelem byl Jakub Krcín, proslulý stavbou rybníku v Jižních Cechách.

Dne 11. brezna 2008 byl obci obnoven status mesta."

source: (visit link)