Socha Svatý Vendelín - Velké Bílovice, Czech Republic
CS: socha svatý Vendelin // EN. statue of Saint Wendelin
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Trítisícové jihomoravské mestecko Velké Bílovice najdete v okrese Breclav a náleží k lednicko-valtickému mikroregionu.

První písemná zmínka o nem pochází z roku 1306 a dnes bývá všeobecne považováno za nejvetší vinarskou obec v Ceské republice. Ve meste se nachází také nekolik historických památek; mezi nejzajímavejší z nich patrí nekolik soch svatých.

V centru Velkých Bílovic si mužete prohlédnout pozoruhodnou barokní sochu svetce, se kterým se u nás zase až tak casto nesetkáváte, tedy sv. Vendelína.

Tato socha pochází z roku 1750 a sv. Vendelín je zde zobrazen tradicním zpusobem, tedy jako pastýr se zvíraty (oproti obvyklé podobe mu však chybí pastýrská hul). Koneckoncu tento svetec, pocházející údajne ze skotské královské rodiny, byl vždy považován za ochránce pastevcu a dobytka, ale také sedláku.

Možná i proto byla tato socha vztycena pri staré dobytcí ceste a dnes se v její tesné blízkosti stylove nachází prodejna Maso – uzeniny.

Socha sv. Vendelína ve Velkých Bílovicích byla renovována v roce 1881 a již od roku 1958 je zarazena mezi kulturní památky CR.

EN:
South Moravian town of Great Bílovice found in the district of Breclav and belongs to the Lednice-Valtice micro.

The first written mention of it dates from 1306 and today is generally considered the largest wine village in the Czech Republic. The city is also several historic sites; Among the most interesting of them include several statues of saints.

At the heart of the Great Bilovice you can view remarkable Baroque statues of saints, which is with us again when we do not find, therefore, Vol. Wendelin.

This statue dates from 1750 and sv. Vendelín is pictured here in the traditional way, ie as a shepherd pet (compared to the usual form but his lack of a shepherd's crook). This saint after all, supposedly coming from the Scottish royal family, was always regarded as the protector of herdsmen and cattle, but also a farmer.

Perhaps that is why this statue was erected at the old cattle route and is now in its immediate neighborhood is a stylish shop meat - sausages.

Statue of Saint Wendelin in Great Bílovice was renovated in 1881 and since 1958 is classified as a cultural monument.

Source/Zdroj: (visit link)
Associated Religion(s): Roman-catholic