Erb rodu Lichnovskych - Detenice, Czech Republic
Erb rodu Lichnovskych z Voštic nad vchodem do zámku Detenice
Location: Královéhradecký kraj, Czechia

ichnovští z Voštic jsou puvodne slezský šlechtický rod pocházející z Horního Slezska. V roce 1702 byli povýšeni do panského stavu, v roce 1727 do ríšského hrabecího stavu a 30. ledna 1773 do pruského knížecího stavu. Platnost pruského knížecího stavu v Rakousku byla potvrzena až v roce 1824.

Od pocátku 16. století se príslušníci rodu zacali prosazovat ve verejném živote na Krnovsku a Opavsku. V roce 1532 zde získali Neplachovice, které drželi až do roku 1685. Behem reformace prešli Lichnovští k protestantismu a nekterí z nich se zúcastnili i ceského stavovského povstání. V 17. století a 18. století vynikli z Lichnovských Karel Maxmilián, který se stal opavským zemským soudcem a jeho syn František Bernard, který se stal krnovským a pozdeji i opavským zemským hejtmanem. On byl 18. srpna 1702 povýšen do panského stavu a v roce 1727 dokonce do stavu hrabecího.

Po druhé svetové válce byl majetek Lichnovských v Ceskoslovensku na základe Benešových dekretu konfiskován. Poslední majitel Hradce nad Moravicí z rodu Lichnovských Vilém se po válce s rodinou odstehoval do Brazílie.
Bearer of Coat of Arms: Noble (aristocratic) family

Full name of the bearer: Lichnovští z Voštic

Where is Coat of Arms installed (short description) ?:
nad vchodem do zámku Dětenice

Material / Design: Stucco

Blazon (heraldic description):
V původním erbu byly na červeném štítě vedle sebe dva zelené stonky vinné révy o jednom listu a jednom modrém hroznu. V klenotu bylo stejné znamení jako na štítu a přikryvadla byla červeno-stříbrná. Od roku 1846 používali Lichnovští z Voštic rozšířený erb, ve kterém se původní rodový erb nacházel v (heraldicky) pravém červeném poli a v levém taktéž červeném poli byla stříbrná kostelní korouhev. Erb byl podložen knížecím pláštěm s knížecí korunou. Pod pláštěm byla stuha s heslem Non nobis, Domine, non nobis!

Dětenice, okres Jičín