Erb rodu Königswarteru - Nejdek, Czech Republic
Erb rodu Königswarteru na zámku v Nejdku
Location: Karlovarský kraj, Czechia

Königswarterové pocházeli údajne z hebrejského kmene Naftali. Jejich nejstarší doložený predek se jmenoval Juda Arje (hebrejsky lev) Josef, syn Baruchuv z Kynžvartu, a zemrel v roce 1776. Podle císarského narízení, kterým si Židé museli poevropštit svá jména, zvolil pak jeho syn Markus Jonas Hirsch jméno podle místa pusobení rodiny, to jest podle západoceského mestecka Kynžvart, nemecky Königswart. V prvním desetiletí 19. století se jedna cást rodiny uchytila ve Frankfurtu nad Mohanem, jiná cást ve Vídni, nekterí clenové rodiny zakotvili v Amsterodamu, Hamburku a Paríži. Prakticky všichni Königswarterové se zabývali financnictvím a stali se zakladateli ruzných penežních ústavu a bank po celé Evrope. V roce 1829 se uskutecnil snatek Jonase Marka Königswartera (1807-1871), nejstaršího syna z frankfurtské linie rodu, a Josefíny Königswarterové, nejstarší dcery z vídenské linie, ve které nebylo mužských potomku. Tím došlo ke spojení obou vetví rodu a kumulaci obrovského majetku. Jonasuv syn Moritz (1837-1893) zakoupil nekolik velkostatku, napríklad Nejdek, Depoltovice a Horní Chodov u Karlových Varu v Cechách, Šebetov na Morave, Niederkreuzstetten v Dolním Rakousku, Csabacsüd a Cséhtélék v Uhrách.
Bearer of Coat of Arms: Noble (aristocratic) family

Full name of the bearer: Königswarterové de Csabacsüd, svobodní páni