Divaky - South Moravia, Czech Republic
Divaky Chateau
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

The chateau is three-winged storey building, roofed gable roof. The side wings are topped with high gables. In the central wing is the entrance portal with a coat of arms. The chateau is located in the park, probably preceded by a French style garden. In 1832 there was built a family tomb with a chapel.

=========================================================

redchudcem zámku byla tvrz postavená ve 14. stol. jako stredisko statku brnenského herburského klástera, která zanikla v 16. stol. Pozdeji ves patrila brnenským jezuitum, kterí zde vystaveli koncem 17. stol. zámek. Nejprve se jednalo o jednoduchou barokní stavbu, která byla rozšírena. Tato prestavba byla dokoncena r. 1747 a architektem byl František Antonín Grimm. Po zrušení rádu r. 1773 pripadl zámek studijnímu fondu. Následne byl prodán a majitelé se casto strídali až do r. 1889, kdy statek koupili poslední majitelé – baroni Lewentzowé, kterí vlastnili zámek až do 2. svetové války.
Po válce byl zámek zestátnen a ucelove využíván. Krátce po roce 1945 zde bylo útocište mladých Židu, kterí prežili válku. Poté sloužil jako výcvikové stredisko traktoristu. Od roku 1953 byl využíván pro školské potreby, když zde byla zrízena zemedelská ucnovská škola, kterou vystrídalo r. 1975 Strední odborné ucilište elektrotechnické, které existovalo až do r. 1998. V roce 2006 Jihomoravský kraj zámek prodal.
V soucasné dobe je zámek v soukromém vlastnictví a probíhají zde rozsáhlé rekonstrukcní práce související i s novým využitím.
Accessibility: No access- Private

Condition: Partly ruined