Habrovany - South Moravia, Czech Republic
Habrovany Chateau
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

Three-winged Classical chateau was rebuilt from the haunted fortress had already extinct after 1824, when the estate became the property of John Herring Frankensdorfu. Today, the building serves as a nursing home.

=========================================================

Historie a vznik zámku, ve kterém se dnes nachází domov pro osoby se zdravotním postižením a domov pro seniory má svou bohatou minulost. První písemné zmínky se datují k roku 1350, kdy zde stávala stredoveká tvrz. Tu v 16. století nahradil renesancní zámecek, který nechal postavit Jan Dubcanský ze Zdenína. (Tato informace však není stoprocentne potvrzena žádným archeologickým výzkumem.) Ten také prodal zámek Janu Bohuslavu Zoubkovi ze Zdetína. Poslední majitelkou z rodu Zoubku byla Katerina Alžbeta, která odkázala panství jesuitum. Ti prebrali panství v roce 1636, kdy zemrela. Po zrušení jesuitského rádu v roce 1773 se Habrovan ujímá Studijní fond. Ten jej mel v majetku až do roku 1824, kdy jej koupil brnenský velkoobchodník Jan rytír von Herring. Doba jeho vlastnictví zámku byla dobou rozkvetu a prestavby zámku do dnešní podoby. Erb Herringu je na štítu zámku umísten do dnes. V roce 1876 kupují zámek Max a Julius Gomperz.V roce 1883 prepsal Max svou cást na Julia, který mel za manželku Karolínu Bettelheim. Ti meli zámek jako své letní sídlo. Oba se zajímali o dení v obci a byli velice charitativne založeni. Posledním majitelem zámku z rodu Gomperz byl Juliuv synovec Filip. Ten v roce 1940 prchá pred pronásledováním židu do Švýcarska a zámek zabavují nacisté.
V dalších letech slouží zámek k mnoha, ne vždy potvrzeným úcelum, ubytování uprchlíku Sudet, výukové stredisko SS, ubytování nemeckých vojsk, ubytování dívek urcených ke germánské prevýchove.
27.dubna 1945 prichází osvobození Habrovan.
Zámek vlastní stát a 9.10.1949 zde zakládá ústav s názvem "Dum telesne vadných v Habrovanech", s kapacitou 29 obyvatel. Lze jej charakterizovat jako stredisko telesne postižených.
Do roku 1951 byl soucástí ústavu v Brne - Královém poli a od tohoto roku se stal samostatnou organizací.
V letech 1975 -1990 byl soucástí Okresního ústavu sociálních služeb ve Vyškove.
Od 1.1.1991 byl potom samostatnou organizcací, jejímž zrizovatelem bylo MPSV CR, až do 30.6.2001.