Stonehenge - Holasovice, Czech Republic
Stone circle made from massive stones beside Holasovice village
Location: Jihočeský kraj, Czechia

Probably everyone knows about Stonehenge (visit link) in Britain.
But only few know about 'Stonehenge' beside small village Holasovice.

Holašovice (visit link) is an exceptionally complete and well-preserved example of a traditional central European village. It has a large number of outstanding 18th- and 19th-century vernacular buildings in a style known as 'South Bohemian folk Baroque', and preserves a ground plan dating from the Middle Ages.

Stone circle made from massive stones built beside Holasovice according to the expert advice of psychotronic Mr. Pavel Kozak in 2008 . The elevated area offer a beautiful view of the surrounding landscape with a contrasting view of Holašovice.

=========================================================

Kamenný kruh byl vybudován v srpnu 2008 místní rodinou pana Václava Jílka s pomocí známého psychotronika ing. Pavla Kozáka. Kruh má prumer 30 m a skládá se z 24 žulových kamenu obvodových a z jednoho stredového. Tato stavba má dle psychotroniku tri základní funkce - energie stavby pozitivne lécebne pusobí jako doplnek klasické lékarské péce, má meditacní funkci a eliminuje patogenní zóny v okolí. V dalších letech pribyli do areálu další kameny a jejich uskupení - zhruba 200 m jihovýchodne byl postaven samostatný menhir, který byl pozdeji doplnen o jeden menší a v roce 2011 byl vybudován tzv. dolmen a to tak, že ukazuje cas slunovratu. Jako poslední byl v srpnu 2014 transportován 90 t kámen ze Studánek, který by mel nyní být nejvetším transportovaným kamenem v Evrope. Dále je soucástí areálu malý rybnícek, posezení, informacní tabule, kde se dozvíte, jak s kruhem pracovat a fotografie z minulých akcí. V cervnu zde nepravidelne probíhá „Oslava letního slunovratu a keltská ohnová noc“.