No. 2154, Mesto Breznice, CZ
Breznice town
Location: Středočeský kraj, Czechia

EN
The small town Breznice is situated about 17 km north of the town Blatná on the small river Vlcava (also called Skalice on upper and middle reaches), 462 m a.s.l.

The history of the town dates back to the 13th century - there was a Gothic fortress (or castle) in the place of the current chateau for the protection of the trade route. In the 14th century the silver mines were founded in the surroundings of the village. Thanks to them the importance of the town grew. In 1422 the fortress was burnt down. At the end of the 15th century its ruins were rebuilt into the Renaissance chateau. The Lords of Lokšany acquired the town at that time and it was the beginning of its biggest growth.

The most known sight is the chateau, reconstructed at the end of the 20th century. There is the gallery of the painter Ludvík Kuba and the town museum in the complex.
The originally Jesuit Church of St. Ignatius of Loyola is the dominant feature of the town. It was built between 1642 - 1650 and it is arranged with valuable carvings.

CZ
Mestecko Breznice se rozkládá na toku rícky Vlcavy (na stredním a dolním toku zvané Skalice) v Breznické pahorkatine v nadmorské výšce 462 m. Leží asi 17 km severne od mestecka Blatná v okrese Príbram.

První zmínky o Breznici pocházejí již ze 13. století, kdy tu na míste soucasného zámku stávala gotická tvrz (nekdy se uvádí jako hrad) založená k ochrane Zlaté stezky. Založili ji Buzictí z Buzic, kterí panství drželi až do prelomu 14. a 15. století. Ve 14. století v okolí obce vznikly doly na stríbrnou rudu, díky nimž mestecko bohatlo a rostl jeho význam. V roce 1422 byla tvrz, jejíž majitelé podporovali Jana Husa a poté i husitské hnutí, dobyta katolickými vojsky a vypálena. Koncem 15. století pak byla prestavena na renesancní zámek. V té dobe se Breznice stala majetkem pánu z Lokšan a zacalo pro ni tak období nejvetšího rozvoje. Významnými majiteli byli dále v 18. a 19. století Kolovratové.

Nejznámejší breznickou památkou je již zmínený renesancní zámek, opravený na prelomu 80. a 90. let dvacátého století, ve kterém je krome zámeckých expozic také umístena obrazová galerie Ludvíka Kuby a mestské muzeum.
Výraznou dominantou breznického námestí je puvodne jezuitský kostel svatého Ignáce. Byl postaven v letech 1642 - 1650 a je vyzdoben cennými rezbami.
Opening Times:

Rating: