No. 1892, Poutni misto Makova Hora - Smolotely, CZ
The pilgrimage site Makova hora - Smolotely
Location: Středočeský kraj, Czechia

EN
The pilgrimage site Makova hora beside Smolotely village.

CZ
Barokní kostel sv. Jana Krtitele a Panny Marie Karmelské byl postaven v letech 1719 až 1722 italským stavitelem Carlo Antonio Canevallem na zakázku Jana Felixe Chanovského-Kaselovského. Má složitý pudorys. Hlavní prostor má tvar prícné elipsy o poloosách približne 10 a 7 metru. K nemu priléhá na východní strane ctvercový presbytár o rozmerech približne 7x7 metru s navazující sakristií na jihu a patrovou oratorí na severu. Na západní strane navazuje predsín s kruchtou. V prucelí jsou dve nakoso položené hranolové veže. V sousedství kosela byl zrízen malý klášter se dvema karmelitány, kterí s sebou prinesli milostnou sošku Panny Marie Karmelské (Škapulírové) z 1. poloviny XVII století. V den hlavní pouti, v nedeli, po svátku Panny Marie, se zde scházejí tisíce poutníku. Roku 1877 zde byla vybudována již zaniklá krížová cesta, kterou vlastním nákladem vystavel farár Vojtech Šrámek.
Opening Times:
Bohoslužby na Makové probíhají každou třetí neděli v měsíci od 14:00 slouží se Mše svatá. Mariánské soboty jsou od měsíce května do listopadu vždy první sobotu v měsíci od 10:00 pobožnost a od 11:00 Mše svatá.

Rating: