Jindrich Simon Baar - Vyhledy, Czech Republic
33U E 340734 N 5475595
Jindrich Šimon Baar (February 7, 1869, Klencí pod Cerchovem – October 24, 1925, Klencí pod Cerchovem) was a Czech Catholic priest and writer, realist, author of the so-called country prose.
Location: Plzeňský kraj, Czechia

He joined the Czech Catholic modern style, but later severed the ties with that movement. As writer, he emphasized traditional moral values of the countryside.

Jindrich Šimon Baar (7. února 1869 Klencí pod Cerchovem – 24. ríjna 1925 tamtéž) byl ceský katolický knez, básník a spisovatel, predstavitel realismu, tzv. venkovské prózy a Katolické moderny.

Po jeho smrti v Klencí bylo zrízeno Muzeum Jindricha Šimona Baara. Nedaleko Klencí, v malé vsi Výhledy, mu byl zrízen památník se sochou v nadživotní velikosti. Na jeho zbudování se podílely okolní obce a nekteré další spolky, každý z nich je na památníku zmínen. Nachází se zde i citát J. Š. Baara:

Pane Bože!

Všecky struny v srdci
mém již popraskaly.
Jedna jediná mi zbyla.
Miluješ-li me – dej – abych
smel na ni zahrát
písen o lásce k této
tvrdé kamenité zemi.

—J. Š. Baar

Description of the statue
The bonze statue, on a sandstone/granite base. The statue appears to be about 1.5 times life size. The figure holding a book and looks into the distance. The memorial is located at place with excellent a views of the countryside.