Znak obce Trhanov - Trhanov, Czech Republic
Znak obce Trhanov na budove obecního úradu
Location: Plzeňský kraj, Czechia

Trhanov leží 6 km jihozápadne od Domažlic. Poprvé je písemne zminován v r.1621, kdy zde stál pouze mlýn zvaný Trhanovský. Pojem Trhanov byl utvoren podle tamního mlynáre, který mel povest trhana.

Po bitve na Bílé Hore koupil za velmi nízkou cenu tento mlýn Wolf Wilém Lamingen. V té dobe zde již byl poplužní dvur, ke kterému pán z Lamingenu nechal postavit pivovar. Do panského dvora docházeli Chodové z chodských vesnic Újezd, Chodov, Draženov na robotu. Syn Wolfa Wiléma Wolf Maxmilián Lamingen ( zvaný Lomikar ) zde postavil v letech 1676 – 1677 zámek v barokovém slohu jako své letní sídlo. Po jeho smrti v r.1696 koupil panství Jirí Jindrich Stadion. V roce 1706 byla zahájena stavba kaple sv.Jana Neopomuckého. Po požáru v r. 1755, kdy celá budova lehla popelem, Stadionové zámek obnovili a pristaveli nové cásti. V roce 1788 byla v Trhanove založena škola pro deti z Trhanova a z priškolených obcí Babylon, Chodov, Pec a Újezd. V roce 1810 nechal hrabe Filip Jan Stadion zvýšit zámek o jedno patro, pristavely se nové hospodárské budovy a postaven byl na míste kaple kostel Sv.Jana Nepomuckého. Po smrti posledního z rodu Stadionu získal zámek rod Schönbornu, který jej vlastnil až do r.1945. V r.1906 byl v Trhanove zrízen poštovní úrad a v roce 1908 nechal trhanovský rodák, univerzitní profesor, Mudr. Josef Thomayer, pochovaný na zdejším hrbitove, vybudovat chudobinec.
Bearer of Coat of Arms: Town

Full name of the bearer: obec Trhanov