Znak mesta Domazlice - Domazlice, Czech Republic
Znak mesta Domazlice na budove radnice.
Location: Plzeňský kraj, Czechia

Nejstarší psané zmínky o Domažlicích se datují ke konci 10. století, kdy zde existovala pouhá osada.
Místní hrad se stal sídlem purkrabího, pod jehož pravomoc náležely i svobodné chodské vsi.

V období husitských válek se mesto pridalo na stranu Táboritu. V srpnu roku 1431 bylo obléháno vojsky ctvrté krížové výpravy v cele s markrabetem Fridrichem Braniborským a kardinálem Juliánem Cesarinim, jež 14. srpna mezi Domažlicemi a mesteckem Kdyne porazily spojené husitské svazy pod velením Prokopa Holého (bitva u Domažlic). V období pozdní gotiky byl vylepšen mestský obranný systém, pricemž došlo k výstavbe kruhové hlásky na námestí, jež dodnes tvorí klasickou dominantu Domažlic.

Pocátkem 17. století se Domažlice i prilehlé obce pripojily ke stavovskému povstání, na které po Bílé hore navázalo povstání Chodu.
Celkove znamenalo 17. století pro mesto úpadek. Situace se postupne zlepšovala až ve století 18. Tehdy se již zacíná rozvíjet drobný prumysl a Domažlice se stávají významným trhovým mestem. 19. století prináší ceské národní obrození. Národopisná oblast Chodska se tehdy stává velmi oblíbenou pro mnohé významné osobnosti.

13. srpna 1939 se pri príležitosti Vavrinecké poute, jako vyjádrení odporu odstoupení ceskoslovenského pohranicí, konalo velké protestní shromáždení. Domažlice totiž, díky svému prevažujícímu ceskému obyvatelstvu, zustávají na území Protektorátu Cechy a Morava, zatímco mnohé obce v jejich okolí se podle procentuálního zastoupení Nemcu stávají soucástí ríše. Celou situaci komplikoval ješte fakt, že hranice byla castokrát utvorena velmi nesmyslne. Vlak z Plzne do Domažlic údajne sedmkrát prejíždel tehdejší státní hranici. V kvetnu 1945 je mesto osvobozeno americkou armádou.

Historické centrum mesta je mestskou památkovou rezervací.
Bearer of Coat of Arms: Town