Lsteni - West Bohemia, Czech Republic
Lsteni Fortress
Location: Plzeňský kraj, Czechia

Late Gothic tower fortress with additional younger mansion, the original seat of noble Bohuchval family. Then owned by the Cerníns family and Domažlice town, auso used as a granary. Unique original interior with windows and stone benches on the 4th floor.

=========================================================

Vežová tvrz byla vybudována pravdepodobne ve druhé polovine 15. století za držby vsi Lštení Bohuchvaly z Hrádku. Není vylouceno, že na témže míste stávalo starší sídlo. Prvním majitelem tvrze, který ji stabilne obýval, byl Jan Bohuchval z Hrádku (pramen z roku 1513 jej výslovne uvádí jako obyvatele tvrze). Pres Janovu sestru Elišku prešla tvrz do držení Cernínu z Chudenic, kterí ji nechali renesancne upravit. V roce 1599 se majitelem tvrze stalo mesto Domažlice a její sídelní funkce zanikla. Nadále sloužila jako sýpka a její majitelé se casto strídali. Soucasný majitel Zdenek Procházka tvrz zrekonstruoval a príležitostne ji zprístupnuje verejnosti.
Accessibility: Partial access

Condition: Partly ruined