Osvracin - West Bohemia, Czech Republic
Osvracin Chateau
Location: Plzeňský kraj, Czechia

Built on the site of a former fortress. Hildprant family it was reconstructed into a simple Late Baroque chateau. Around 1945, Ondrej Ziegler reconstructed it in Pseudo-Gothic style. It has been in the ownership of the village since 1999.

=========================================================

Stavba zámku v Osvracíne byla zapocata v roce 1720 podle návrhu známého barokního stavitele Františka Maxmiliána Kanky, kdy byli majiteli panství Cernínové. Byl koncipován jako lovecký zámecek s barokní zahradou. Existují dve verze o založení zámku: podle jedné byly vykoupeny pozemky sedláka Vrby a na nich byl postaven zámek, podle druhé byl postaven na míste bývalé tvrze. Puvodne se jednalo o prízemní budovu, kterou nechal Ondrej Ziegler zvýšit o jedno poschodí koncem 19. století. Soucástí zámku je unikátní skleník, který býval vytápen a ceká na rekonstrukci. Pracovnu Ondreje Zieglera zdobily secesní vitrážové výplne dverí s kvetinovými motivy.
Accessibility: Partial access

Condition: Intact