Luhov - West Bohemia, Czech Republic
Luhov Chateau
Location: Plzeňský kraj, Czechia

Late Baroque storey mansion with 18th-century chapel. It was built by Count Mario Borek Dohalským of Dohalice, husband of Marie Anne Steinbach. Today it is private property and is undergoing gradual reconstruction. The repaired part with an extensive exhibition of historical bicycles and graphics accessible to the public.

=========================================================

Pozdne barokní zámek z roku 1780 nabízí expozici historických kol a zámeckých interiéru s grafikami anglického malíre Williama Hogharta z klasicistního období. Dále je prístupný park s renesancní sýpkou, rybníkem a tvrzištem.
Zámek Luhov se nachází v okresu Plzen Sever nedaleko prehrady Hracholusky. První zmínka o míste Luhov se datuje k roku 1175, kdy kníže Sobeslav daroval tehdy knížecí dvorec s lesy a polnostmi cisterciáckému klášteru v Plasích. Poprvé se Luhov dostal do svetských rukou v roce 1476, kdy si majetek zakoupil Oldrich z Rícan a na Pnovanech. Tehdy byla na Luhove postavena renesancní tvrz.

Od roku 1676 vlastnili Luhov Steinbachové z Kranichsteina. Ti jej prestaveli na barokní zámek, upravili zámecký park ve stylu francouzské zahrady a okolí zámku vyzdobili pískovcovými sochami, ze kterých se však bohužel casto nedochovaly ani podstavce. Marie Anna Steinbachová se roku 1779 provdala za Maria Borka Dohalského z Dohalic a ten pak v roce 1780 nechal v Luhove postavit dnešní zámek. Soucástí zámku je i kaple Bolestné Panny Marie vysvecená roku 1784. Posledním soukromým majitelem zámku byl MUDr. Rudolf Jaksch z Wartenhorstu, syn Antonína Jaksche. Byl profesorem vnitrního lékarství na pražské univerzite. Mel dve dcery, které po jeho smrti v roce 1946 byly odsunuty do Rakouska. Zámek získal státní statek, který ho používal ke svým hospodárským potrebám. Na konci roku 1996 získal zámek nového majitele, který zacal zámek opravovat a v cervenci roku 2006 byl poprvé otevren verejnosti.
Accessibility: Partial access

Condition: Partly ruined