Rozhledna Chocholik - Drnovice, Czech Republic
CS: rozhledna Choholík // EN: Look-Out Tower Choholík

Pocet schodu: 144
Otevírací doba: volne prístupná / pro peší a cyklisty/
Výšková úroven nástupní podesty: 366,45 m n.m.
Výšková úroven vyhlídkové plošiny: 389,49 m n.m.

Rozhledna stojí na míste puvodní drevené stavby z drevených kulánu /tzv.triangulacní bod/, která vzala léty za své. Na nejvyšším míste kopce Chocholík byla v roce 2010 zapocata výstavba soucasné trojúhelníkové veže, ze které je možno pozorovat jak nejbližší okolí, tak i vrcholky Beskyd.
Kopec Chocholík je okrajovou soucástí Drahanské vrchoviny, jejíž panoramata jsou pozorovatelná severním, západním a jihozápadním smerem. Pri pohledu na jihojihozápad mužeme spatrit Pálavu, na jihu potom Ždánický les a jihovýchodne Chriby. Dominantní pohled ovšem poskytuje východ, kde jsou Hostýnské vrchy a pri dobrých podmínkách je možné videt pouhým okem baziliku na Svatém Hostýnu. Jen nekdy se na severovýchode objeví pohorí Beskydy. Pametníci tvrdí, že z Chocholíku je možno spatrit i vrcholky rakouských Alp.

Projektant stavby : Bapo, s.r.o. , Rousínov
Generální dodavatel stavby: STAEG, spol.s r.o. , Vyškov
Zhotovitel ocelové konstrukce: Strojírny Bohdalice, a.s.
Rozhledna byla postavena díky iniciative MUDr.Jaroslava Dvoráka a za výrazné financní pomoci firmy European Data Project s.r.o.

EN:
Lookout Chocholík
Drnovice

Location: Hill Chocholík
Elevation: 366.5 m asl
Type / Material: Steel
Year built: 2010-2011
Total height: 26 m
Number of steps: 144
Opening hours: open / pedestrian and bicycle /
Height level boarding platforms: 366.45 m asl
The elevation of the viewing platform: 389.49 m asl

Tower stands on the site of the original wooden buildings from wooden Kulan /tzv.triangulacní point / that took years for her. At the highest point of the hill was corymb in 2010 started the construction of the current triangular tower from which can be seen as the nearest neighborhood and peaks Beskydy.
Hill is a marginal part corymb Drahanská Highlands, the panoramas are observable in north, west and southwest. When looking south-westward, we can see Palava, in the south and southeast Ždánický Forest and Chriby. The dominant view, however, provides the east, where Hostýnské hills and in good condition can be seen with the naked eye at the Basilica of the Holy Caves. Only sometimes appear in the northeast mountains Beskidy. Eyewitnesses claim that the Chocholík can even see the peaks of the Austrian Alps.

Project designer: BaPo, Ltd. , Rousínov
General contractor: STAEG, spol.s r.o. Vyškov
Steel structure contractor: Strojírny Bohdalice, Inc.
The tower was built thanks to the initiative MUDr.Jaroslava Dvorak and considerable financial assistance to the company European Data Project Ltd.

Source/Zdroj:
Difficulty: