Znak mesta Manetin - Manetin, Czech Republic
Znak mesta Manetin na budove informacního centra v Manetíne.
Location: Plzeňský kraj, Czechia

Manetín, mestecko na tehdejší zemské stezce z Prahy do Chebu, je poprvé pripomínán v roce 1169, kdy zdejší újezd daroval král Vladislav II. rádu pražských johanitu. Ti si v roce 1235 na králi vymohli udelení práva soudu a hradeb. V té dobe byla v prostoru západní cásti dnešního zámku vystavena tvrz a klášter.

Manetín je jako mestecko poprvé pripomínán ve 14. století, ale presná doba pridelení znaku není známa. Znak je poprvé doložen znakovou pecetí. Pravá polovina štítu pripomíná stríbrným maltézským krížem na cerveném pozadí pusobení johanitu ve meste v letech 1169–1420. J. Carek pripouští, že znak mohl být nejdríve erbem vrchnosti, tj. johanitského velkoprevora Semovita, knížete tešínského, a po zmene vrchnosti v roce 1420 se mohl erb zmenit na znak mesta. Druhá, levá polovina má zlaté pozadí, které nese polovinu cerné orlice s cervenou zbrojí. Zvláštností je pohled orlice, který nemírí vlevo, vne znaku, ale naopak doprava k jeho stredu.

Zdroj: (visit link)
Bearer of Coat of Arms: Town