Erb markrabat Badenskych a vevodu Sasko-Lauenburskych - Ostrov, Czech Republic
33U E 353358 N 5574308
Erb markrabat Badenských a vévodu Sasko-Lauenburských nad branou do zámeckého parku v Ostrovu nad Ohrí.
Location: Karlovarský kraj, Czechia

Vévodové Sasko-lauenburští pocházeli z nemeckého šlechtického rodu Askáncu švábsko-franského puvodu. Askánskou nadvládu nad Saskem a Braniborskem završil Albrecht I. Medved, který byl v letech 1138–1141 saským vévodou a v roce 1157 založil Braniborské markrabství, jehož se stal prvním markrabetem.

Prapraprapravnuk Ericha I. Julius Jindrich (*9.4.1586 Wolfenbüttel †20.11.1665 Praha) si od tricetileté války vytvárel rozsáhlou majetkovou základnu v Cechách. Jako jeden z mladších clenu rodu nebyl predpokládaným dedicem vévodství, dal se na vojenskou kariéru. Za tricetileté války bojoval pod Albrechtem z Valdštejna ve službách Habsburku. Získal panství Ostrov nad Ohrí v západních Cechách a tretím snatkem s vdovou po Zbynkovi Novohradském Annou Magdalénou, rozenou z Lobkovic, získal panství Zákupy a Buštehrad. Dále se stal majitelem panství Podborany, Horní Police, Zvoleneves a Svádov. Když v roce 1656 zemrel poslední starší clen rodu, jeho bratr August I., stal se Julius Jindrich panujícím vévodou Sasko-lauenburským. Zustal však v Cechách a sídlil v Ostrove nad Ohrí.

Zdroj: (visit link)

Roku 1689 pripadlo ostrovské panství bádenskému markrabeti Ludvíkovi Vilémovi. Bádenské markrabství (nemecky Markgrafschaft Baden) byl státní útvar na jihozápade dnešního Nemecka, na území historického Bádenska.
Ludvík Vilém I. Bádenský, známý jako Turecký Ludvík, Štít ríše ci Rudý král (8. dubna 1655, Paríž – 4. ledna 1707, Rastatt) byl markrabe bádensko-bádenský a velitel ríšských císarských vojsk, který se vyznamenal ve válkách s Turky. Ve své dobe byl pocítán za jednoho z nejvetších turkobijcu, posléze jej zastínil jeho bratranec Evžen Savojský.

Zdroj: (visit link)
Bearer of Coat of Arms: Noble (aristocratic) family