Znak mesta Toužim - Toužim, Czech Republic
Znak mesta Toužim nad vchodem do mestského informacního strediska.
Location: Karlovarský kraj, Czechia

Místo bylo osídleno pravdepodobne na prelomu 12. a 13. století, pri kolonizaci horního povodí Strely. První písemná zmínka je z roku 1354, kdy je zde pripomínáno proboštství s kostelem (sv. Jana Krtitele) v majetku milevských premonstrátu.
Na rozvoj mesta, obchodu i remesel mel velký vliv rozmach hornictví v Krušnohorí a ve Slavkovském lese.

Za Lobkovicu z Hasištejna (1565–1623) se rozvoj mesta utlumoval, panství s mestem bylo Lobkovicum docasne zkonfiskováno, v roce 1623 pak nucene odprodáno katolickému císarskému vojevudci, sasko-lauenburskému vévodovi, Juliovi Jindrichovi. Ten mestu sice odpíral nekterá práva, ale ochránil jej pred drancováním za tricetileté války. Vévodský dvur podnítil rozvoj umení a umeleckých remesel. Po prenesení rezidence a vrchnostenské správy do Ostrova zacal úpadek mesta, oživení za vlády markrabat bádenských (1689–1789). Dále bylo panství s mestem v držení panovníka, v roce 1837 jej vydražili vévodové Beaufort-Spontin.

V 19. století se rozvinulo obuvnictví, na které navázaly dve malé obuvnické továrny. Železnice vybudovaná v roce 1898 podporila další rozvoj menšího prumyslu (parní pivovar, pila, mlýn, kamenolom).

Po roce 1945 došlo, podobne jako jinde v ceském pohranicí, k vysídlení nemeckého obyvatelstva.
Bearer of Coat of Arms: Town