Town Fountain - Touzim, Czech Republic
Town Fountain - Touzim
Location: Karlovarský kraj, Czechia

Toužim is a historic town which had several fountains as wood and stone.
The most important is the fountain at the square of George of Podebrady. It was build in 18th cent., it was modified in 1930. Tthe original column with two sphericity bowls was replaced historicist pylon, the work of local sculptor K. Fuchs.

=========================================================

Nejvýznamnejší je kašna na námestí Jirího z Podebrad z pol. 18. stol., která byla upravená kolem r. 1930 (puvodní sloup se dvema mísami kulovitého tvaru nahrazen historizujícím pylonem, dílo místního sochare K. Fuchse).

Na pocátku 17. století byl vybudován mestský vodovod, napájený z Rourového rybníka u Kosmové, z nehož byla voda vedena pod zemí drevenými rourami ke kostelu, kde se vedení rozdelovalo do vetve napájející drevenou kašnu na námestí (pred cp. 55) a vetve vedoucí vodu do kašen obou pivovaru v Pivovarské ulici a kašen v ulicích Družstevní a Pod brankou (tento vodovod sloužil až do roku 1912)1. Již pred r. 1536 smely za poplatek (10 m. gr. z jedné várky) využívat vodu z "panského vodovodu".