No. 2173, Muzeum loutkarskych kultur v Chrudimi, CZ
Chrudim Puppetry Museum
Location: Pardubický kraj, Czechia

EN
The Museum of Puppets in Chrudim was opened in 1972. It is resided in marvelous renaissance building which was built in 1573-1576 by a townsman of Chrudim - Matej Mydlár. His son Daniel had a little tower with a minaret built onto it. The museum collects and files the documents about the evolution of the Czech and the world puppetry and presents it to public.

CZ
Prurez dejinami loutkárství u nás a inspirace k hlubšímu porozumení loutkovému divadlu, k objevení jeho možností. V Muzeu loutkárských kultur v Chrudimi uvidíte historické i soucasné, ceské i zahranicní loutky, ale navíc si sami mužete v herne muzea vyzkoušet, jak se hraje loutkové divadlo.
Od svého založení shromáždilo muzeum o svetovém loutkovém divadelnictví doklady z více než sedmi desítek zemí. Sbírka obsahuje nejen ukázky loutkárství evropského, ale též unikátní predmety stínoherního divadla Indonésie, vietnamského vodního loutkoherectví, lidové marionety s oboustranou rezbou obliceje a rucní loutku sestavenou z náprstkových dílcu z Indie, cejlonskou folklorní masku a tycové figury, cínské prstové i stínoherní loutky a herecké masky japonského divadla Nó i doklady loutkárského umení na africkém kontinente a v Americe. Nejzajímavejší ukázky se predstavují ve stálé expozici v Mydlárovském dome, který je jednou z dominant mesta Chrudimi.
Opening Times:
Úterý až neděle: 9:00–18:00 Zavřeno každé pondělí, 1. 1., 24.–26. 12. Volný vstup do muzea je v tyto dny: Světový den loutkového divadla (21. 3.), Mezinárodní den muzeí (18. 5.), Muzejní noc, 1. 6., 28. 9., 28. 10., Den otevřených dveří památek

Rating: