Znak mesta Krnov - Cvilín, Czech Republic
Znak mesta Krnov nad vstupem do poutního kostela Panny Marie Sedmibolestné na Cvilíne.
Location: Moravskoslezský kraj, Czechia

Až do pocátku poslední ctvrtiny 14. století se Krnov vyvíjel jako jedno ze ctyr významných mestských stredisek Opavské provincie a posléze Opavského vévodství, v nemž vládli vévodové z vedlejší Premyslovské vetve. Jako samostatné vévodství se Krnovsko ustanovilo definitivne až roku 1411, kdy prešlo do rukou ceského krále Václava IV.

Hospodárský a populacní rozkvet mesta vrcholil v 16. a na pocátku 17. století za vlády rodu Hohenzollernu, který krnovské knížectví koupil roku 1523. Propad prišel až ve dvacátých až ctyricátých letech 17. století. Boje tricetileté války se nekolikrát prelila i pres Krnov a znacnou merou prispely k úpadku a následné stagnaci mesta. Knížectví dostalo nové majitele- katolický rod Liechtenštejnu, kterí zahájili rekatolizaci celého knížectví vcetne mesta.

Nový impulz pro rozvoj mesta prinesla až prumyslová revoluce. Na pocátku 19. století pracovalo v Krnove velké množství soukenických mistru. Behem nekolika desetiletí Krnov víc jak zdvojnásobil pocet obyvatel a zacal se rozrustat., vše urychlila železnice, která do Krnova dospela roku 1872, roku 1873 byla postavena továrna na produkující varhany Gebrüder Rieger.

Rozvoj pokracoval i v období první republiky, prestože velká hospodárská krize na prelomu dvacátých a tricátých let 20. století privodila zánik vetší poloviny krnovských textilek.

Na základe Mnichovské dohody se Krnov ocitl v pásmu, které melo pripadnout k Nemecku. 6. 10. 1938 tak do Krnova vstoupil wehrmacht. Osvobození se Krnov dockal až 6. 5. 1945. Nemecké obyvatelstvo bylo soustredeno do koncentracních táboru a poté odtransportováno do Nemecka.

Roku 1960 byl zrušen krnovský okres a jeho území pripojeno k okresu Bruntál. Velká vetšina krnovských podniku se nedokázala transformovat na nový trh a zkrachovala, mezi nimi všechny krnovské textilní továrny, krom jedné. V Krnove tak zanikla staletá tradice textilní výroby. Naopak továrna na výrobu varhan, nesoucí dnes název Rieger-Kloss, nadále pokracuje v tradici zapocaté roku 1873 a stále vyrábí varhany pro celý svet.
Bearer of Coat of Arms: Town

Full name of the bearer: Města Krnov