Aliancni erb panu z Kravar a Haugvicu - Nove Hrady, Czech Republic
Aliancni erb panu z Kravar a Haugvicu z Biskupic na zámku Linhartovy.
Location: Moravskoslezský kraj, Czechia

Páni z Kravar (nemecky Herren von Krawarn) byli starý moravský šlechtický rod s erbem stríbrné zavinuté strely v cerveném poli, náležící do rozrodu Benešov(i)cu.
Páni z Kravar zastávali významné funkce v Markrabství moravském, které bylo samosprávnou zemí, jehož predstavitelem byl moravský markrabe. Nekterí z Kravaru zastávali funkce zemských komorníku, Jindrich z Kravar a Plumlova, Petr z Kravar a Strážnice a Lacek z Kravar a Helfštejna dosáhli na druhý nejvyšší moravský post po markrabeti, jímž byl zemský hejtman. Petr († 1425) se stal nejvyšším hofmistrem Království ceského a moravským hejtmanem. Poskytl ochranu Janu Husovi, podepsal protestní dopis ceské šlechty adresovaný kostnickému koncilu po Husove upálení. Jako spojenec Jagelloncu bojoval s rádem nemeckých rytíru. Jeden z Kravaru - Lacek z Kravar - se stal olomouckým biskupem.

Za husitských válek stála cást rodu za Zikmundem, další se k husitum pridala. Príslušníci tvorkovské vetve pusobili hlavne jako komorníci, hejtmané a místodržící na Opavsku.

Zdroj: (visit link)

Haugvicové z Biskupic
Haugvicové z Biskupic (též Haugwitzové ci Haužvicové) jsou hrabecí rodina pocházející z Míšne, na ceském území se rozvetvili a žili napríklad v Lužici ci Hrabství kladském.
Do Cech, na Kladsko a na Moravu prišli pres Lužici ve 13. a 14. století. Pozdeji se usadili i ve Slezsku ci Prusku. Z velkého rozrodu se vytvorilo mnoho linií. Haugvicové z lochotínské vetve bojovali v armáde Jirího z Podebrad. Jan byl manem Jindricha z Lipé, Rudolf pusobil jako hejtman chrudimského kraje, okolo roku 1376 Jindrich vlastnil hrad Bouzov.

V 18. století držel Jindrich Vilém Námešt nad Oslavou a Kojetín, jeho syn Karel získal i statky v Cechách. Ve Slezsku existovalo 12 odnoží rodu. Mikuláš velel tzv. „cernému pluku “ žoldnérského vojska krále Matyáše. V 18. století rovnež povýšili do hrabecího stavu. Hrabe Fridrich Vilém Haugvic (1702–1765) spoluorganizoval reformy Marie Terezie. Roku 1742 vedl nove zrízenou slezskou dvorní kancelár, o rok pozdeji navrhoval reformu rakouské správy, kterou nejprve realizoval v Korutanech a Kransku a pozdeji v celé monarchii. Jako clen státní rady rídil ceskou a rakouskou dvorskou kancelár.

Zdroj: (visit link)
Bearer of Coat of Arms: Noble (aristocratic) family