Krnov - North Moravia, Czech Republic
Krnov Chateau
Location: Moravskoslezský kraj, Czechia

Buildings of Krnov Castle are a part of the highly attractive and sought after area of the historical town centre. It is surrounded by the historical buildings currently serving as a shopping, administrative and business area.

The Castle represents the original historical buildings of pentagon shape dating back to 1531-1535 – western side borders on the Castle street (Zámecká ulice), southern side is lined by the Castle square (Zámecké námestí) and the eastern side is connected with the River circuit (Rícní okruh).

The complex includes a three-floor A building, a two-floor B building with arcades, sgrafitti and a sun clock, a two-floor C building, a one-floor D building and an E building with one-floor and two-floor part. All the floors are above the ground.

The buildings are now mainly used as offices and there are also some shops, a cafe, a casino, an Asian fast-food, Irish bar and Castle bar. The complex offers 2500 m2 of the area to be used, and in the second floor of the A building, there is a representative conference room (16 persons) suitable for short-term rentals.

=========================================================

Zámek prestavený z hradu. Hrad krnovských vévodu ze 14. st. Od r. 1523 patrí braniborským markrabatum, v l. 1531-4 prestaven na renesancní zámek. V. l. 1622-1945 patrí Liechtensteinum, barokní úpravy v 17. st., po požáru r. 1779 opraven klasicistne.

Areál hradu a pozdejšího zámku má tvar šestiúhelníka (orientovaného ve smeru severozápad – jihovýchod) kolem rozsáhlého nádvorí, jehož stredem protéká (dnes skryta v podzemí) mlýnská strouha. Hrad chránila cca 2,3 m silná hradba tvorící dnes z vetší cásti vnejší zed západního krídla, v jehož míste lze predpokládat puvodní gotický palác. Prostorné nádvorí si zrejme vyžádala správní funkce hradu, využitelné však bylo i vojensky, na pocátku husitských válek zde také byla dislokována pocetná jízdní posádka.
Podobu renesancního sídla již lze zcásti rekonstruovat podle dochovaných staveb a starých vyobrazení. Cástecne podsklepené dvoupatrové obdélné západní krídlo bylo pristaveno ke starší obvodové hradbe. Místnosti jsou prevážne plochostropé, pouze v prízemí se dochovaly renesancní a rane barokní valené a hrebínkové klenby. Druhé patro bylo požárem r. 1779 natolik poškozeno, že bylo strženo a znovu vystaveno. K západu do príkopu byl pred hradbu vysunut schodištový prístavek zborený v 19. století, stabilitu zajištoval operný pilír pri severozápadním nároží. Nad jižním nárožím paláce stála osmiboká arkýrová vež snesená mezi lety 1788-1803.
Od východu proti mestu uzavírá nádvorí renesancní hradba pred níž vetšinou své hmoty predstupují dve mohutné válcové jednopatrové renesancní veže ve východním a severním nároží. Hradby byly zakonceny arkádovým ochozem. Nejlépe se dochoval úsek mezi západním krídlem a severní veží. Ochoz má zde reprezentativní charakter arkádové galerie nad vstupní bránou s datovaným portálem, omítky z obou stran zdobila cástecne dochovaná psanícková sgrafita. Vstup od východu doplnuje menší okrouhlá vež spojená úzkým krckem se severní veží, od západu pak obdélný v jádre renesancní objekt purkrabství navazující na západní krídlo.
Accessibility: Partial access

Condition: Intact