Znak obce - Uvalono, Czech Republic
Znak obce Uvalno na budove obecniho uradu.
Location: Moravskoslezský kraj, Czechia

O vzniku obce se nenacházejí žádné zachovalé zprávy. První zmínka v obecní kronice je z roku 1238, kde se mluví o slovanské obci Chvalno.

Podle obecní kroniky se nacházelo predhistorické sídlište na jihozápad zríceniny hradu Úvalno ve vyvýšenine 423 metru nad morem. Po posledním obyvateli tohoto hradu ze zacátku 16. století, Jirím ze Šelenberka, je všeobecne zvaná Šelenburk ci též Cvilín. Na této vyvýšenine a svahu smerem k nynejšímu Úvalnu se nalézalo sídlište z mladší doby bronzové a z nejstarší doby železné.

Hrad byl vybudován jako jeden z clánku obranné zemské soustavy nekdy v polovine 13. století. Poprvé se pripomíná v zakládací listine Horního Benešova, vydané podkomorím ceského krále Benešem z Úvalna. Od roku 1284 byl hrad pod správou opavského vévody Mikuláše, nemanželského syna Premysla Otakara II.. Po rozdelení knížectví na opavské a krnovské vlastnil hrad kníže Jan I.. Do roku 1474, kdy hrad i obec dobyl a vyplenil uherský král Matyáš Korvín, hrad zmenil postupne trikrát vlastníka.

V roce 1493 jej udelil v léno ceský král Vladislav za verné služby svému kancléri Janu ze Šelenberka, jehož syn Jirí se oženil s dcerou Barbory z rodu Premyslovcu, která se vlády nad hradem ujala tri roky pred Janem. Snatek vyrešil vlastnické spory obou rodu. Jirí se stal Barboriným spoluvládcem. Roku 1523 prodal Jirí ze Šelenberka knížectví krnovské i s hradem markrabeti Jirímu Hohenzollernskému z Ansbachu. Od roku 1622 hrad vlastnili Lichtenštejnové.

Definitivne byl hrad opušten po tricetileté válce a od té doby nezadržitelne chátral. Nejvíce zrícenina utrpela v roce 1861, kdy bylo její zdivo rozebráno na silnici do Petrovic.V roce 1817 až 1825 tu byla pri amatérských archeologických pracích nalezena stredoveká keramika a rada železných predmetu, zejména zbytku zbraní.
Bearer of Coat of Arms: Town

Full name of the bearer: Úvalno