Kostel sv. Stanislava - Kunštát, Czech Republic
CS: barokní kostel sv. Stanislava // EN: Baroque church saint Stanislav
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Kostel sv. Stanislava, Kunštát u Boskovic Nachází se na hlavním námestí Krále Jirího. Puvodní gotická stavba z konce 15. století byla barokne prestavená v 17. století. Dominantou interiéru je socha patrona sv. Stanislava. Na veži kostela jsou instalovány celkem tri zvony, z nichž nejstarší pochází z roku 1539, druhý je datován rokem 1723 a tretí pochází z konce 18. století. Je zde zachován i náhrobník Štepána a Barbory Schmidtových, majitelu zdejšího panství z pocátku 17. století. Stavebne historický vývoj Podle pramenu usporádal: Mgr. PAVEL KAFKA ©
Puvod kostela je možné hledat již pred rokem 1539. Jednalo se o pozdne gotickou stavbu s plochostropou lodí a veží. Na gotický puvod také odkazuje dnes již zazdený svatostánek v presbytári kostela, který je typickým znakem gotických staveb. Prvním zminovaným farárem je roku 1386 Mikuláš z Dobronic. Roku 1687 prostejovští stavitelé Matyáš Klingseisen a Martin Kafka kostel prestaveli do barokní podoby. Zvýšili obvodové zdivo lodi a veže, prodloužili nebo vystaveli nový presbytár, pristaveli severní zákristii, vestaveli hudební kruchtu a obnovené prostory zaklenuli. Donátorem prestavby kostela byl hrabe Kašpar Bedrich z Lamberku a tehdejším farárem František Xaver Leffler. Tuto prestavbu dosvedcuje listina, která je uložena v makovici veže a byla objeven pri její rekonstrukci r. 2005 Roku 1716 nebo 1734, ale rozhodne za života Jana Theodora Ibsena a jeho nákladem byly ke kostelu pristaveny dve bocní kaple.

Socharská výzdoba - Dominantou socharské výzdoby je socha patrona kostela sv. Stanislava. Je umístena na konzole v spodní levé cástí vítezného oblouku nad anbonou. Pochází z r. 1954 a podle návrh architekta Antonína Klimeše ji vyrezal Jaroslav Vanek. Mimo sochu patrona kostela jsou v bocních kaplích umísteny sochy sv. Václava a sv. Ludmily (jižní kaple) a Sv. Jáchyma a Sv. Anny (severní kaple) Tyto ctyri sochy kostel získal z ruzných donací a pochází z konce 19. století.
Náhrobky - Pri vstupu do kostela, na pravé strane je umísten pískovcový náhrobek Jana Cernciského z Kácova. Naproti nemu ve zdi zasazena mramorová náhrobní deska s nezretelným erbem. Pravdepodobne pochází z 16 století. Ve zpovední místnosti je dochován náhrobník Štepána a Barbory Schmidtových z r. 1580. Nejzachovalejší a nejmladší náhrobní kámen je z r. 1721 patrí Karlu Benediktu z Lamberka.
Zvony - Kunštátský kostel vyzvání tremi zvony. Nejstarší o prumeru 110 cm pochází z r. 1539, jak to dosvedcuje latinský nápis na jeho plášti.
Varhany - Puvodní kunštátské varhany pocházely z r. 1799 a vyhotovil je Jirí Španel z Rokytnice. Varhany byly dvakrát neštastne prestavovány a to r. 1907 a r..1942. V roce 2001 byly pro svuj velmi špatný stav demontovány a nahrazeny novým nástrojem, který darovala farnost Heidelberg-Ziegelhausen.

EN:
St. Stanislav, Kunštát u Boskovic Located on the main square of King George. The original Gothic building dating from the late 15th century was rebuilt in Baroque style in the 17th century. The dominant feature of the interior is a statue of the patron Saint. Stanislava. At the church tower are installed three bells, the oldest of which dates from 1539, the second is dated 1723 and the third from the late 18th century. There is preserved tombstone Stephen and Barbara Schmidt, owner of the local manor of the early 17th century. Architectural and Historical Development According to sources organized: Mgr. © Pavel Kafka
The origin of the church may be sought before the year 1539. It was a late-Gothic building with a flat ceiling vessels and towers. The Gothic origin also refers to the now walled sanctuary in the church, which is a typical feature of Gothic buildings. First mentioned in 1386 the rector of Nicholas Dobronic. 1687 Prostejov builders Matthias Klingseisen and Martin Kafka church was rebuilt in Baroque style. Increased peripheral walls of the boat and towers, extended or built a new presbytery, added the northern sacristy, built in music choir vault and restored areas. Donor in the reconstruction of the church was Count Caspar Friedrich of Lamberk a former priest Francis Xavier Leffler. This reconstruction bears witness list, which is stored in chapiters towers and was discovered during the reconstruction of r. 2005 In 1716 or 1734, but definitely worth the life of John Theodore Ibsen and his cargo were added to the church two side chapels.

The sculptural decoration - the dominant sculptural decoration is a statue of the patron St. Stanislava. It is located on the console in the lower left part of the triumphal arch over Anbon. He comes from r. 1954 and designed by architect Antonin Klimes carved out Jaroslav Vanek. Outside the statue of the patron saint of the church they are in the side chapels statues of St. And St. Wenceslaus. Ludmila (South Chapel) and Sv. Joachim and St. Anne (North Chapel) These four statues of the church received from various donations and dates from the late 19th century.
Tombstones - Upon entering the church, on the right side is placed a sandstone gravestone of John Cernciského of Kácov. Opposite him planted in the wall marble tombstone with the coat of arms slurred. Probably dates from the 16th century. In the confessional room is preserved tombstone Stephen and Barbara Schmidt of r. 1580th The best preserved and the youngest is a tombstone from r. 1721 is one of Charles Benedict Lamberk.
Bells - Kunštátský church bells ringing three. The oldest of diameter 110 cm comes from r. 1539, as demonstrated by the Latin inscription on his mantle.
Organ - Original Kunštátské organ came from r. 1799 and drew up a Spaniard from George Rokytnice. The organ was rebuilt twice miserably and r. 1907 r..1942. In 2001, for its very poor condition removed and replaced with a new instrument which gave the parish Heidelberg-Ziegelhausen.

Source/Zdroj: (visit link)
Style: Baroque