Hradisko Strážný, Czech Republic
CS: Pozustatky Hradisko Strážný // EN: Remnant Hradisko Strážný
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Místo hradu je dnes porostlé vysokou trávou a stromy a v léte reliéf témer zaniká. Na hrad vede zelené turistická znacka a zajímavostí v okolí je asi 500m vzdálený partyzánský památník.

Nedokoncený hrad z doby kolem poloviny 13. století nezanechal stopu v písemných pramenech, proto neznáme ani jeho jméno a je znám pod jménem Hradisko, Strážný ci bývá jmenován podle sousední obce Újezd u Kunštátu. Obvykle bývá jeho vznik spojován s Bohušem z Ceblovic a Rosic, který roku 1258 získal výmenou Sebranický újezd a zacal na kopci nad vsí stavet nové sídlo. Jeho zájem se však brzy presunul na nove získané statky na Olomoucku a rozestavený hrad opustil ješte pred jeho dokoncením. Ve stavbe na odlehlé lokalite zrejme nepokracovali ani další majitelé a pro své sídlo radeji zvolili novou tvrz pri újezdském kostele poprvé zminovanou roku 1348.

Místo hradu je dosud zahaleno tajemstvím. Nejen že se o nem nezminují písemné prameny, ale dosud nejsou známé ani žádné archeologické nálezy, které by život na nem alespon blíže datovaly. Pouze mužeme predpokládat, že šlo o zamýšlené centrum okolní kolonizace, možná ani úplne nedokoncené...

Okružní príkop kolem areálu je pomerne melký a široký, jakoby se hloubil po vrstvách a stavitelé stihli sejmout svrchní vrstvu, aby následne príkop prohloubili (k cemuž nakonec nedošlo). V SZ prubehu príkopu se v míste kontreskarpy rýsuje další úzký a melký vkop. V príkopech se nachází kumulace kamenu, snad pripravené stavivo pro hradby. Šíjový príkop v cele nebyl dokoncen, svedcí o tom neodtežená terasa, níže pod ní se nachází deponie kamenu, vzniklých težbou šíjového príkopu. Východní cást šíjového príkopu obsahuje cetné roztroušené kameny a výsypku, vzniklou vývozem odteženého materiálu. Úplné dokoncení šíjového príkopu se provádelo až nakonec, pred tím se nechával spojující krcek pro snadnou dopravu materiálu ke stavbe.
Obvod areálu lemují melcí vkopy, podle P. Šimecka základy pro hradbu. V zadní cásti se predpokládají zbytky zástavby, spíše pujde o pokracování základového vkopu. Nicméne se tu urcite se zástavbou pocítalo. Stavby mely být velmi pravdepodobne pristaveny k hradbe. V zadní cásti je rovnež príkop narušen, bud nebyl dokoncen, ci jde o porušení vlivem pohybu težké techniky. Materiál odtežený pri hloubení vkopu se vršil liniove na vnejší strane areálu, vznikl tak jakýsi druhý val. Pri založení hradby však bylo nutné základy zeminou zasypat. Z vnitrní strany lze pocítat s obvodovou zástavbou.
Vkopy lemují SZ i JV boky (podélné strany) areálu, netvorí však souvislou linii. Bud je to dáno nedokoncením, ci má tento jev jiné vysvetlení (podloží tvorí rostlá skála dle P. Šimecka).
V cele se nachází nejvýše položené místo, podle již zverejnených informací predpokládané místo pro založení veže. Bylo by to velmi pravdepodobné. Celo areálu je opet cleneno vkopem (pro hradbu?). Mezi ním a hranou šíjového príkopu probíhá plošinka, jakási teráska.
Težší je urcit, v jakých místech se predpokládal vstup do areálu. Nejvíce se nabízí prístup po terénní šíji, brána by se tak nacházela pri pate veže. Nápadným útvarem na SZ je však také prerušení okružního valu a do nej smerujícího "koridoru". Takto by se príchozí ocitnul v príkopu. Odsud by se musel dostat do jádra, ale není úplne jisté, v jakých místech by se nacházela brána (odle P. Šimecka se na SZ strane jádra nachází skalní výstupek pro podrporu mostovky). Pouze hypoteticky by mohl príchozí obejít SZ bok jádra a vstoupit do jádra ze zadní strany, nebo ze SZ boku (podle P. Šimecka). Neodvažuji se rozhodnout. Nad zmíneným "koridorem" se nachází oproti okolí vyvýšená plošinka, odkud by byl prístup velmi dobre kontrolovatelný.
Vlastní plocha areálu nevykazuje známky zástavby. Prijmeme-li teorii o nedostaveném hrade, je to pochopitelné. V tomto prípade se totiž nejprve zacalo se zemními pracemi, vyhloubením okružního príkopu a základových rýh pro hradbu. Zdené objekty mely být postaveny v následující fázi.
Mnoho výše uvedených informací je pouhou hypotézou, pro overení je nutný budoucí výzkum. Ovšem je to logické, terén je sice jako otevrená kniha, císt v ní však není casto tak jednoduché a jednoznacné. Spíše pripomíná rozpitý papír a luštení klikyháku:-)

EN:
Instead castle is now overgrown with tall grass and trees in the summer almost relief expires. The castle leads green tourist attractions is about 500m away partisan monument.

Unfinished castle from the mid-13th century did not leave a trace in the written sources, so we do not know his name, and is known under the name Hradisko, guard or is appointed from the neighboring village Ujezd Kunštát. It is usually associated with its emergence from Bohuš Ceblovice and Rosic, who in 1258 won the exchange Sebranický újezd and started on the hill above the village to build a new headquarters. His interest was soon moved to the newly acquired estates in Olomouc and unfinished castle abandoned before completion. Construction on the remote location probably not continue or other owners and their headquarters instead chose a new fortress at Újezdský church, first mentioned in the 1348th

Instead of the castle is still shrouded in mystery. Not only did they not mention about him written sources, but is not yet known and no archaeological finds that life at least the nearer dated. Only we can assume that it was a planned center surrounding colonization, maybe not completely incomplete ...

Circular trench around the area is fairly shallow and wide, as if dug in layers and builders managed to remove the top layer to subsequently deepened the moat (which did not happen). The SZ during the trench at the site kontreskarpy looming more narrow and shallow ditches. In the trenches there is accumulation of stones, perhaps ready building material for walls. The nuchal ditch at the forefront been completed, testifies neodtežená terrace below, beneath it there is a repository of stones caused by mining nuchal ditch. The eastern part of the nuchal ditch contains numerous scattered rocks and dump, resulting exports odteženého material. Full completion of the nuchal ditch was carried out at the end, before leaving the connecting neck for easy transport of materials to build.
Campus perimeter is lined with shallow ditches, according to P. Šimecka foundations for the wall. In the back of the assumed remains of buildings, rather it will be a continuation of the foundation ditches. However, there certainly are numbered buildings. Buildings should be very likely built adjacent to the wall. The rear is also ditch disturbed either not completed, or is it a violation due to the movement of heavy equipment. The material is exploited for digging ditches piled linearly on the outer side of the complex, was created as a sort of second mound. When foundation walls, it was necessary basics covered with soil. On the inside, you can count on peripheral buildings.
Ditches lined NW and SE sides (longitudinal sides) campus but do not form a continuous line. Either this is due to drop-outs, and this phenomenon has other explanations (solid rock base is formed according to P. Šimecka).
The head is the highest place, according to the published information already projected site for the tower foundation. It would be very likely. Forehead area is again divided ditches (for the wall?). Between him and the edge of the nuchal ditch runs platform, a sort of patio.
It is harder to determine at which locations are expected to enter the premises. Most offers access around the neck landscaping, the gate would be located at the foot of the tower. Visible prominently at SZ is also interrupted orbital embankment and directed him to "Corridor". This would Incoming found myself in a ditch. From there, he had to get to the core, but it is not completely certain of where it was located gateway (P. compliance Šimecka on the NW side of the core is a rock protrusion for podrporu deck). Only hypothetically could bypass the incoming NW flank of the core and enter the nucleus from the rear or from the side SZ (by P. Šimecka). I dare not decide. Above mentioned "corridor" is elevated compared to the nearby plateau, where access would be very well controlled.
Custom area of ??the complex shows no signs of development. If we accept the theory of unfinished castle, it's understandable. In this case, initially it began earthwork, excavation and foundation trench orbital ridges on the wall. Brick buildings should be built in the next phase.
Many of the above information is only a hypothesis for verification is needed future research. However, it is logical, although the terrain is like an open book, read it, however, is often not so simple and straightforward. Rather, it resembles a crossword paper smeared squiggles :-)

Source/Zdroj: (visit link)
Type: Remnant