Barokni kaple sv. Urbana - Jevišovka, Czech Republic
CS: barokní Kaple sv. Urbana // EN: Baroque Chapel of St. Urban
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Kaplicka svatého Urbana

U silnice na pudorysu kruhové výsece kaplicka sv. Urbana. Výrazne prevýšené prucelí je prolomeno pulkruhove zaklenutým vstupem flankovaným dvojící nárožních pilastru nesoucích rímsové kladí. Na kladí se nachází orímsovaný trojúhelníkový štít ukoncený hranolovým nástavcem. Vnejší plášt kaple je hladký, ukoncený vyloženou rímsou oblounového tvaru. Kaplicka

zastrešena omítaným, nekolikrát odstupnovaným, kuželem kupovitého tvaru. Vnitrní steny kaple, které kolem vchodu rámuje dvojice nárožních pilastru, jsou dále cleneny lizénovými rámy a ukonceny vyloženou profilovanou rímsou. Prostor je zaklenutý.

1889, zárí 14., Jevišovka. Farár František Kotoucek žádá konzistor o povolení požehnat obrazy v kaplicce, která byla
postavena na základe ustanovení poslední vule Jana Slunského. Ten v záveti z 28. 2. 1877 ustanovil, že z jeho pozustalosti má být postavena polní kaplicka u cesty vedoucí na Drnholec a v ní mají být instalovány obrazy sv. Jana, Panny Marie a sv. Cyrila a Metodeje. K údržbe kaple byl vyclenen kapitál 50 zl., který byl roku 1883 jisten vinkulovanými státními dluhopisy, címž se cena zvýšila na 62 zl. v. m., a úroky byly každorocne rádne zaznamenávány v kostelním úcetnictví. V letošním roce dedic zustavitele kapli postavil na míste, které mu obec urcila, asi 200 kroku za obcí. Kaple je zaklenutá, stavená z pálených cihel, uvnitr je 290 cm vysoká, 250 cm hluboká a 186 cm široká. Tri požadované obrazy zhotovila firma Filip Schaffer´s Nachfolger, Víden, Mariahilferstrasse 88. Obrazy jsou malované na plátne, o rozmerech 62 x 75 cm i s rámem, predstavují sv. Jana Krtitele, krtícího v rece Krista, svaté zemské apoštoly Cyrila a Metodeje ve skupine na Velehrade, a Matku Boží jako Mater dolorosa. Malba je solidní, není nic, co by z církevního hlediska bylo možno vytknout. Žehnání by se melo konat 22. zárí. (Diecézní archiv Biskupství brnenského, fond Biskupská konsistor Brno, inv. c. 4876, sg. F 38B, kart. 1336 – Jevišovka (1796-1949)).

Restaurována v roce 2004 obcí Jevišovka za financního prispení nadace VIA a Daniely & Johna Wornell.

EN:
Chapel of St. Urban

On the road to the circular sector ground plan chapel of St. Urbana. Markedly exceeded the façade is broken by a semicircular arched entrance flankovaným pair Pilaster corner pilasters bearing entablature. On the entablature is orímsovaný pediment termination prismatic extension. Chapel outer jacket is smooth completion lined cornices oblounového shape. chapel

roofing plastered several times stepped, cone-shaped heap. Interior walls chapels around the entrance is framed by a pair of corner pilasters, they are further broken down lizénovými frames and termination lined profiled cornice. Space is vaulted.

1889, September 14th, Jevisovka. Priest Francis disc consistory asking for permission to bless the paintings in the chapel, which was
built on the basis of the last will of John Slunského. Ten in the will of 28. 2. 1877 decreed that from his estate to be built field chapel near the road leading to Drnholec and it should be installed by St. paintings. John, Mary and St. Cyril and Methodius. The maintenance of the chapel was allocated capital of 50 zl., Which was in 1883, fusing vinkulovanými government bonds, which will include the price increase to 62 zl. v. m., and interest were properly recorded annually in the church accounting. This year the deceased Dedic chapel built on the site, which he identified the village, about 200 step for municipalities. The chapel is vaulted, built of bricks, inside 290 cm high, 250 cm deep and 186 cm wide. Tri required images was carried out by Filip Schaffer's Nachfolger, Vienna, Mariahilferstrasse 88. The paintings are painted on canvas, size 62 x 75 cm and with a frame, depicts St. John the Baptist in the river of trim Christ, holy earth apostles Cyril and Methodius in Velehrad group, and the Mother of God as Mater dolorosa. Painting is solid, not anything from religious point of view could be above reproach. Blessing should be held on September 22. (Diocesan archives of the Brno Diocese, Episcopal Consistory Fund Brno, inv. No. 4876, sg. F 38B cards. 1336 - Jevišovka (1796-1949)).

Restored in 2004 villages Jevisovka the financial support of the VIA Foundation and the John Daniel & Wornell.

Source/Zdroj: (visit link)
Style: Baroque