Kaple povyseni sv. Krize
33U E 489364 N 5553976
CS: Zricenina kaple, kulturnI pamatka, hezky vyhled EN: Ruined chapel , a cultural monument , nice view
Location: Středočeský kraj, Czechia

V bezprostrední blízkosti dálnice Praha-Hradec Králové u obce Starý Vestec se nachází kaple Povýšení sv.Kríže. Již z dálnice je videt rýsující se zrícenina kaple cástecne schovaná stromy. Nahoru vede žlutá znacka. Kaple byla postavena v roce 1714 z kamene a cihel. Mela tvar kríže s delší osou orientovanou ve smeru sever-jih. Prostredky na vybudování této kaple pocházely z daru místních farníku. Pri „pálení carodejnic“ roku 1818 však kaple vyhorela a již nebyla obnovena. V soucasné dobe je stavba chránenou kulturní památkou. Dodnes se dochovaly z vetší cásti pouze obvodové zdi s nekolika otvory oken. Strop a klenby se zrítily na pocátku 20.století. Z okraju Brístevské hury jsou pekné výhledy hlavne na sever ve smeru na Prerov a Lysou nad Labem.

Type: Ruin

Fee: No