Stara Aerovka - Letecke muzeum/Old Aerovka, Czech Republic
33U E 466318 N 5552922
CS: Letecké muzeum ve Staré Aerovce, otevrené roku 2016 v nove restaurovaných hangárech. EN: Aviation Museum in Old Aerovka, opened in 2016 in the newly restored hangars.
Location: Hlavní město Praha, Czechia

Jedná se o výstavní prostory v historických hangárech c. V a VI v areálu Stará Aerovka na letnanském letišti, jež byly v rámci programu Kulturní dedictví a soucasné umení zrekonstruovány díky grantu z EHP a Norských fondu. Hangár c. V byl postaven v rámci budování nových prostor pro firmu AERO v letech 1940–1941. Po rekonstrukci je v nem umístena expozice bombardovacích a bitevních letounu a stíhacích bombardéru z období od 2. svetové války až do 80. let minulého století. Je zde umísten letoun Aero C-3A (Siebel Si-204), trup bombardovací verze Aero C-3B, prední cást sovetského letounu Petljakov Pe-2, letouny Suchoj – Su-7, Su-22. Hangár c. VI je historicky prvním hangárem firmy AERO k sestavování a zalétávání letadel. Puvodne byl vybudován již v roce 1920 na jihovýchodním okraji kbelského letište, v prubehu výstavby nového areálu pro firmu AERO na jihovýchodním obvode letište v Letnanech byl demontován a premísten do nových prostor. Nyní je zde expozice historie firmy Aero. Hlavními exponáty je ctverice letounu, z nichž nejstarší, stíhací Aero A-18 z roku 1923, vzlétl na nebe práve z tohoto hangáru. Doplnují jej neméne cenné prototypy letounu L-29 Delfín ve verzi XL-29-2, L-39 Albatros ve verzi X-02 a L-159 Alca.

Exhibition spaces in the historic hangars n.V and VI in the area of the Old Aerovka on Letnanská airport. Hangar n.V Was built for the company AERO in 1940-1941 . After reconstruction it is placed in the exposure of bombers and fighter aircraft and fighter- bomber from the period of the 2nd World War until the 80s of the last century. Hangar n. VI is the first ever AERO hangar for assembly and test-flying aircraft. It was originally built in 1920. Now there is an exhibition of the history of Aero . The main exhibits are four aircraft , of which the oldest fighter Aero A-18 in 1923 , flew to heaven precisely from this hangar.

Museum Name: Stara Aerovka

Museum Address:
Hulkova 896/31
Kbely
Praha, Stredocesky kraj Czech Republic
19700

Museum Focus:: Military

Cost:: 0.00 (listed in local currency)

Hours of Operation:: From: 10:00 AM To: 6:00 PM

List at least one aircraft on display:: Su-7, Su-22, Su-25, L-39 Albatros, MiG-21, Aero C-3A, Petljakov Pe-2