Touwbaan / Rope yard [±1850] - Krimpen aan den IJssel, Zuid-Holland, Netherlands
31U E 609222 N 5753279
De familie Roest kwam in 1832 in het bezit van deze touwbaan in Lekkerkerk. Later overgebracht naar het Streekmuseum te Krimpen ad IJssel.
Location: Zuid-Holland, Netherlands

[NL]

Tot in de 19e eeuw hadden veel boerderijen in de Krimpenerwaard een veld waarop hennepplanten werden geteeld. De ruim twee meter hoge plant vormt de grondstof voor o.a. touwen en garens. Op boten die in de Krimpenerwaard hun thuishaven hadden, werden vanzelfsprekend veel touwen en netten gebruikt, en ook de nabijheid van Rotterdam en Gouda zorgde voor veel vraag naar touwen.

De vezels van de hennepplanten werden gesponnen tot garens, die op hun beurt ineen werden gedraaid tot dun touw. Dit werk vond plaats op lijnbanen, lange stroken land waar de garens en touwen over grote lengte konden worden gespannen. Door het dunne touw ineen te draaien werden steeds sterkere en dikkere touwen gemaakt. De mensen die dit werk deden, stonden bekend als touwslager. Het ‘slaan’ verwijst naar het draaien van de touwen. De haken waar de touwen aan vast zaten, maakten een ‘slag in de rondte’; een hele draai.

Een van de bekendste touwbanen in de Krimpenerwaard was de touwbaan van de familie Roest in Lekkerkerk. De eerste sporen van deze touwbaan verschijnen in de archieven in het midden van de 18e eeuw. Net als andere banen werkte men voornamelijk voor lokale boeren en de scheepvaart. Soms is te zien hoe de smalle touwbaan ooit werd omgeven door dicht op elkaar geplante bomen. Deze natuurlijke beschutting beschermde de medewerkers en touwen tegen zon, regen en harde wind.

[UK]

Until the 19th century, many farms had in the Krimpenerwaard a field on which hemp plants were grown. The more than two meters high plant provides the raw material for ropes and yarns. On boats that had their home port in the Krimpenerwaard, were of course many ropes and nets used, and also the proximity of Rotterdam and Gouda created much demand for ropes.

The fibers of hemp plants were spun into yarn, which in turn joined forces were turned to thin rope. This work took place on line courses, long strips of land where the yarns and ropes over large length (up to 400m) could be strained. By the thin rope to run were getting stronger and thicker ropes. The people who were known as 'Roper'. The 'spin' refers to turning the ropes. The hooks where the ropes to confined, made a 'battle' in the round; a whole turn.

One of the most famous rope courses in the Krimpenerwaard was the rope course of the Roest family in lekkerkerk. The first traces of this rope course appear in the archives in the middle of the 18th century. Like other jobs worked mainly for local farmers and shipping. Sometimes to see how the narrow rope course ever was surrounded by densely planted trees. This natural shelter protected the employees and ropes against Sun, rain and high winds.

NOTE:
Every year in september on 'open monumentendag' there's a demonstration on the rope yard by a retired roper.
Type of Machine: rope yard

Year the machine was built: ± 1850